You are here

Μέτρα Κομισιόν για αύξηση της διαφάνειας της τιμολόγησης στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων

23/05/2019 06:42

Μέτρα για την αύξηση της διαφάνειας της τιμολόγησης στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων στην ΕΕ, παρουσιάσε προς δημόσια διαβούλευση χθες η Κομισιόν και συγκεκριμένα ο Επίτροπος Φιλ Χόγκαν, μετά από σχετική συζήτηση στο Κολέγιο των Επιτρόπων.

Συγκεκριμένα η πρόθεση της Κομισιόν είναι να καταστήσει προσβάσιμες στους καταναλωτές τις τιμές των ίδιων προϊόντων σε διαφορετικά στάδια της τροφικής αλυσίδας και συγκεκριμένα τις διαφορές τιμών αγοράς και πώλησης ώστε να καταστούν γνωστά τα σχετικά  έξοδα διαμεσολάβησης (όπως μεταφορά, ασφάλιση, αποθήκευση κ.λπ.) μεταξύ πωλητή και αγοραστή.

Tα Κράτη Μέλη θα κοινοποιούν τις όλες τις σχετικές τιμές στην Κομισιόν και η Κομισιόν θα τις δημοσιοποιεί στο κοινό, εξήγησε στο ΚΥΠΕ, ο αρμόδιος εκπρόσωπος Ντάνιελ Ροζάριο.

Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι η μεγαλύτερη διαφάνεια μπορεί να στηρίξει καλύτερες επιχειρηματικές αποφάσεις και να βελτιώσει την εμπιστοσύνη στις δίκαιες συναλλαγές μεταξύ των σταδίων της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων. Η πρόσβαση σε έγκαιρη και εύκολα προσβάσιμη πληροφόρηση σχετικά με τις εξελίξεις της αγοράς είναι επίσης βασική προϋπόθεση για τον αποτελεσματικό ανταγωνισμό στις παγκόσμιες αγορές.

Η Κομισιόν καταγράφει ότι "ενώ υπάρχουν μεγάλες διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τις εξελίξεις στις γεωργικές αγορές (τιμές, όγκοι παραγωγής, αποθέματα κ.λπ.), δεν υπάρχουν σχεδόν πληροφορίες για την αγορά σχετικά με άλλες βασικές αγορές στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων διατροφής, και συγκεκριμένα αυτές που λειτουργούν μεταξύ των γεωργών και των καταναλωτών στο επίπεδο της επεξεργασίας τροφίμων και του λιανικού εμπορίου".

"Αυτή η ασυμμετρία πληροφόρησης μεταξύ των γεωργών και των άλλων παραγόντων της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων θέτει τους γεωργούς σε σημαντικό μειονέκτημα στην αγορά και υποβαθμίζει την εμπιστοσύνη στις θεμιτές συναλλαγές", προειδοποιεί η Κομισιόν.

Τα προτεινόμενα μέτρα θα καλύπτουν τους τομείς του κρέατος, των αυγών, των γαλακτοκομικών προϊόντων, των οπωροκηπευτικών, των αροτραίων καλλιεργειών, της ζάχαρης και του ελαιολάδου και θα βασίζονται σε υπάρχοντα συστήματα και διαδικασίες συλλογής δεδομένων που έχουν ήδη θεσπιστεί και χρησιμοποιούνται από τους φορείς εκμετάλλευσης και τα κράτη μέλη για την υποβολή εκθέσεων στην Κομισιόν σχετικά με την αγορά, με ευρύτερο πεδίο εφαρμογής. Κάθε κράτος μέλος θα είναι υπεύθυνο για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τις τιμές και την αγορά.

Η Κομισιόν συνιστά στα κράτη μέλη να επιλέξουν την πλέον αποδοτική ως προς το κόστος προσέγγιση και δεν στοχεύουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για τη μείωση του διοικητικού φόρτου. Τα κράτη μέλη θα κοινοποιήσουν τα στοιχεία στην Κομισιόν, η οποία με τη σειρά της θα καταστήσει διαθέσιμη την παρακολούθηση στη δικτυακή πύλη δεδομένων για τα γεωργικά προϊόντα διατροφής και στα παρατηρητήρια της αγοράς της ΕΕ. Είναι σημαντικό οι πληροφορίες που παρέχουν τα κράτη μέλη να είναι ακριβείς και έγκαιρες.

Σύμφωνα με τις διαδικασίες  για τη βελτίωση της νομοθεσίας, η πρόταση δημοσιεύεται τώρα για περίοδο δημόσιας διαβούλευσης 4 εβδομάδων. Στη συνέχεια, θα εγκριθεί από την Κομισιόν και προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ έξι μήνες μετά την έγκρισή της.

ΚΥΠΕ