You are here

«Μη ενημερωμένη» η ταξιδιωτική λίστα του Βελγικού ΥΠΕΞ

09/07/2020 13:00

Οι λίστες των χωρών της χθεσινής γραπτής ανακοίνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών του Βελγίου "δεν είναι ενημερωμένες" και "θα χρειαστούν 24 έως 36 ώρες για να ενημερωθούν", δήλωσε ο Yves Van Laethem, ομοσπονδιακός εκπρόσωπος για την καταπολέμηση του Covid-19, σε συνέντευξη στις τηλεοπτικές ειδήσεις του γαλλόφωνου κρατικού τηλεοπτικού δικτύου RTBF. Η λίστα περιλαμβάνει την Κύπρο και την Ελλάδα μεταξύ των χωρών με «πορτοκαλί ένδειξη».

Συγκεκριμένα ο Yves Van Laethem δήλωσε "μην παρακολουθείτε το τρίχρωμο σήμα στον ιστότοπο `διακοπές΄ του Υπουργείου Εξωτερικών. Δίνει ακόμα πληροφορίες για την παλιά έννοια των χρωμάτων, τα οποία έχουν αλλάξει εντελώς", σημείωσε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι αρχές έχουν θεσπίσει πιο γρήγορα κανόνες σχετικά με την αναχώρηση των Βέλγων σε διακοπές, από ότι τις οδηγίες σχετικά με τις επιστροφές. Αλλά, λέει, "αν κοιτάξουμε τι συμβαίνει στους ιστότοπους των Υπουργείων Εξωτερικών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, βλέπουμε ότι λίγες χώρες έχουν λάβει μέτρα σχετικά με την επιστροφή στη χώρα. Εάν φύγουμε , ξέρουμε αν μπορούμε ή δεν μπορούμε να φύγουμε. Αλλά οι περισσότερες χώρες έχουν αγνοήσει το γεγονός ότι όταν πηγαίνετε για διακοπές, συνήθως επιστρέφετε".

Σημείωσε ακόμα ότι "υπάρχει η πιθανότητα νέων εστιών της επιδημίας. Δεν πρέπει να διατρέχουμε τον κίνδυνο οι παραθεριστές που επιστρέφουν από τέτοιες περιοχές να επιστρέψουν στο Βέλγιο χωρίς να λάβουν προφυλάξεις". Τόνισε δε ότι "αν το σύστημα έχει ολοκληρωθεί σωστά , θα πρέπει να έχουμε πριν από το Σαββατοκύριακο ενημερωτικά δελτία στο αεροδρόμιο Zaventem".

Το Βελγικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε χθες περιλάβει την Κύπρο και την Ελλάδα σε λίστα χωρών με "πορτοκαλί ένδειξη", κάτι που σημαίνει έλεγχο και καραντίνα στην επιστροφή. Η λίστα στον σχετικό ιστότοπο δεν έχει ακόμα αποσυρθεί.

ΚΥΠΕ