You are here

Μηνιαία αύξηση 6% και ετήσια μείωση 33% στις ανιχνεύσεις παράνομων διελεύσεων μεταναστών τον Ιούνιο

11/07/2019 18:32

Ο αριθμός ανιχνεύσεων των παράνομων συνοριακών διαβάσεων στις κυριότερες μεταναστευτικές διαδρομές της Ευρώπης αυξήθηκε κατά 6% τον Ιούνιο του 2019 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή σε 8 300 περίπου ανιχνεύσεις, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Frontex στις Βρυξέλλες. Το σύνολο για το πρώτο εξάμηνο του 2019 ήταν σχεδόν το ένα τρίτο χαμηλότερο από ό, τι πριν από ένα χρόνο - περίπου δηλαδή 42 000 ανιχνεύσεις.

Η Ανατολική Μεσόγειος παρέμεινε η πιο πολυσύχναστη μεταναστευτική διαδρομή στην Ευρώπη με σχεδόν 4 000 ανιχνεύσεις τον Ιούνιο του 2019, ωστόσο τα στοιχεία για τον Ιούνιο του 2019 δεν περιλαμβάνουν τον αριθμό των ανιχνεύσεων στην Κύπρο,

Ακόμα και έτσι, κατά τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, ο συνολικός αριθμός στην περιοχή αυτή μειώθηκε κατά 16% από ό, τι πριν από ένα χρόνο, σε σχεδόν 21 500 ανιχνεύσεις.

Ένας στους τέσσερις μετανάστες που εντοπίστηκαν σε αυτή τη διαδρομή ήταν υπήκοοι του Αφγανιστάν, οι οποίοι συνήθως έφταναν δια θαλάσσης.

Ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που πέρασαν από τη Δυτική Μεσόγειο Θάλασσα τον Ιούνιο αυξήθηκε κατά 55% από τον προηγούμενο μήνα σε σχεδόν 2 350.

Το σύνολο για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου ανήλθε σε πάνω από 10 300, 27% λιγότερο από ό, τι την ίδια περίοδο του περασμένου έτους.

Οι κάτοικοι του Μαρόκου, του Μάλι και της Αλγερίας αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο αριθμό ανιχνευθέντων μεταναστών στη διαδρομή αυτή το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Επιπλέον, ο αριθμός των μεταναστών που διέρχονται από την Κεντρική Μεσόγειο τον Ιούνιο ανήλθε στα 1 150 άτομα, πολύ κοντά δηλαδή στον αριθμό που καταγράφηκε το Μάιο.

Το σύνολο όμως για το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν χαμηλότερο κατά 83% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε περίπου 3.200.

Οι Τυνήσιοι, Πακιστανοί και Αλγερινοί ήταν οι πιο αντιπροσωπευτικές εθνικότητες σε αυτή τη διαδρομή κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου.