You are here

Μισέλ - Φον Ντερ Λάιεν για σχέσεις με ΗΠΑ ενόψει ορκωμοσίας Μπάιντεν

20/01/2021 10:15

Ως ευκαιρία για αναθέρμανση των ευρωατλαντικών σχέσεων χαρακτήρισε ο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τη σημερινή ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν, μετά από τέσσερα χρόνια δυσκολιών. Σημείωσε ωστόσο ότι ΗΠΑ και ΕΕ έχουν διαφορές που δεν θα εξαφανιστούν με μαγικό τρόπο, καθώς άλλαξαν σε σχέση με τον παρελθόν, αλλά παραμένουν ενωμένες στον αγώνα για προστασία και προώθηση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου. Επανέλαβε την πρόσκληση του προς τον Τζο Μπάιντεν να συμμετάσχει σε ειδική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αναφερόμενους στους ευρωατλαντικούς δεσμούς, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, απευθυνόμενος στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, περιέγραψε 5 προτεραιότητες για συνεργασία των δυο πλευρών: 1) προώθηση της παγκόσμιας συνεργασίας και πολυμέρειας, 2) καταπολέμηση της πανδημίας, 3) κλιματική αλλαγή, 4) οικονομική ανάκαμψη και ψηφιακή μετάβαση, 5) προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τόνισε ότι η ΕΕ για πρώτη φορά εδώ και 4 χρόνια έχει ένα φίλο στο Λευκό Οίκο, κάνοντας ειδική αναφορά στην προάσπιση της Δημοκρατίας και την καταστροφική επίδραση των ψευδών ειδήσεων.“Αυτή ήταν η στιγμή που περιμέναμε για τόσο καιρό”, δήλωσε η Πρόεδρος. Η Πρόεδρος απηύθυνε ειδική έκκληση στο νέο Πρόεδρο για συνεργασία με την ΕΕ με φόντο τη σύνοδο του G20 στη Ρώμη, αλλά και την καταπολέμηση της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής.

ΚΥΠΕ