You are here

Μογκερίνι: οι 28 θα συζητήσουν πόσο μακριά είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στα μέτρα κατά Τουρκίας για Συρία και ΑΟΖ

14/10/2019 11:30

Οι 28 Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν «πόσο μακριά είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε ορισμένα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι όσον αφορά τις τουρκικές στρατιωτικές δραστηριότητες στη Συρία αλλά και τις γεωτρήσεις στην Κύπρο», δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, προσερχόμενη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.

«Γνωρίζετε ότι σήμερα συζητάμε κυρίως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία», δήλωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι. «Για μένα το πιο σημαντικό σημείο θα είναι το γεγονός ότι φιλοξενούμε τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία και θα συζητήσουμε μαζί του πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στην προστασία της πολιτικής διαδικασίας από αυτή τη νέα στρατιωτική κλιμάκωση», επεσήμανε. «Και προφανώς, όπως γνωρίζετε, τα κράτη μέλη θα συζητήσουν πόσο μακριά είναι έτοιμα να προχωρήσουν σε ορισμένα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι όσον αφορά τις τουρκικές στρατιωτικές δραστηριότητες στη Συρία αλλά και τις γεωτρήσεις στην Κύπρο», δήλωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Η συνάντηση αυτή είναι σημαντική όχι μόνο για τις αποφάσεις που μπορεί να λάβει, αλλά και για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επειδή, όπως γνωρίζετε, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αργότερα αυτή την εβδομάδα θα έχει τα ίδια δύο θέματα στην ημερήσια διάταξη, μεταξύ άλλων και θα είναι επίσης χρήσιμο να προετοιμάσουμε τη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για αυτά τα δύο θέματα», ανέφερε η Ύπατη Εκπρόσωπος.

Σημείωσε τέλος ότι «θα φιλοξενήσουμε και σήμερα τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας», τονίζοντας πως «είναι πολύ σημαντικό να τηρήσουμε την προσοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτή της διεθνούς κοινότητας» και «θα είναι μια ευκαιρία για μας να ακούσουμε από αυτόν σχετικά με τα σχέδια της  νέας κυβέρνησης - σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις». «Όπως γνωρίζετε, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο κύριος υποστηρικτής των ουκρανικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της χώρας. Έτσι θα είναι επίσης μια καλή ευκαιρία για εμάς να συζητήσουμε μαζί του για τις προοπτικές για τη χώρα», κατέληξε.

ΚΥΠΕ