You are here

Μόνιμη Επιτροπή στο Ευρωκοινοβούλιο κατά της φοροαποφυγής προωθεί η Ευρωπαϊκή Αριστερά

15/11/2017 15:42
Την ανάγκη καταπολέμησης της φοροαποφυγής που θεωρείται εν πολλοίς νόμιμη, και την παράλληλη στήριξης χωρών των οποίων οι οικονομίες στηρίζονται σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και δυνατόν να πληγούν, ανέδειξε διάσκεψη Τύπου της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Η πολιτική ομάδα έφερε στο προσκήνιο την πρόταση των Ευρωβουλευτών της Τάκη Χατζηγεωργίου και Στέλιου Κούλογλου, για σύσταση μιας Μόνιμης Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα ασχολείται με θέματα φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, η οποία θα διερευνήσει μεταξύ άλλων και τις αποκαλύψεις των Paradise Papers.

Ωστόσο τα όποια μέτρα ληφθούν σε επίπεδο ΕΕ, πιθανόν να έχουν συνέπειες σε οικονομίες που βασίζονται σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και έχουν χαμηλό φορολογικό τους συντελεστή.

Στο πλαίσιο αυτό ο Ευρωβουλευτής της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Τάκης Χατζηγεωργίου, ζήτησε την οικονομική στήριξη χωρών των οποίων η οικονομία βασίζεται στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, σε περίπτωση αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο που να πλήττουν τα πλεονεκτήματά τους.

Όπως είπε, στόχος αυτής της μόνιμης Επιτροπής είναι να βοηθήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην παραγωγή οδηγιών και κανονισμών που θα καθιστούν παράνομες πρακτικές φοροαποφυγής, που σήμερα θεωρούνται νόμιμες. Ανέφερε ακόμα ότι αυτή η μόνιμη Επιτροπή θα μπορεί να παράγει κατευθυντήριες γραμμές προς τα κράτη-μέλη, ενώ χαρακτήρισε αναγκαία τη σύστασή της αφού, όπως είπε, το πρόβλημα είναι διαχρονικό. Εκφράζοντας την άποψη ότι η δημιουργία αυτής της Επιτροπής θα περάσει από το ΕΚ, ζήτησε στήριξη τουλάχιστον από τις ομάδες των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων.

Είπε επίσης ότι παρόλο που το πρόβλημα δεν μπορεί να εξαλειφθεί τελείως θα μπορούσε να συγκρατηθεί και να μειωθεί σε ικανοποιητικό βαθμό.

Αναφερόμενος σε χώρες όπως η Μάλτα που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι, τόνισε ότι αυτοί οι φορολογικοί παράδεισοι υπάρχουν, λόγω επιχειρήσεων άλλων κρατών-μελών της ΕΕ που τους χρησιμοποιούν, όπως πολλές γερμανικές εταιρείες σύμφωνα με αποκαλύψεις του περιοδικού Der Spiegel.

Παράλληλα σημείωσε ότι υπάρχουν χώρες των οποίων η οικονομία επικεντρώνεται στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τυχόν εξάλειψη αυτών των δυνατοτήτων θα τις πλήξει. Για αυτό το λόγο, πρόσθεσε, η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει πώς εξισορροπείται η οποιαδήποτε απώλεια σε αυτά τα κράτη με την ανάλογη οικονομική στήριξη.

Ο σκιώδης εισηγητής της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς για το θέμα των Panama Papers Μιγκελ Ουρμπάν, είπε ότι η ομάδα προτίθεται να ψηφίσει υπέρ των συστάσεων της Επιτροπής του ΕΚ για τα Panama Papers αλλά θα ήθελε «να είμαστε πιο φιλόδοξοι για το μέλλον», αφού όπως είπε, οι φορολογικές γιάφκες και εντός ΕΕ, είναι ένα διαρθρωτικό φαινόμενο και χρειάζεται μια μόνιμή Επιτροπή για την αντιμετώπισή τους.

Στη διάσκεψή, ζητήθηκε επίσης από την ομάδα, η προστασία των δημοσιογράφων που προβαίνουν σε αποκαλύψεις αναφορικά με θέματα φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.