You are here

Μοσκοβισί: Έκκληση για στροφή των Κ-Μ στην ενισχυμένη πλειοψηφία για φορολογικά θέματα

21/02/2019 17:36

Την έκκληση της Κομισιόν για την υιοθέτηση από το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της διαδικασίας λήψης αποφάσεων με ενισχυμένη πλειοψηφία (Qualified Majority Voting - QMV), επανέλαβε σήμερα από το βήμα του Ινστιτούτου Bruegel των Βρυξελλών, ο Επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις, τη φορολογία και τα τελωνεία, Πιέρ Μοσκοβισί.

Συγκεκριμένα, ο Επίτροπος δήλωσε: "καλούμε τα κράτη μέλη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν σε μια συζήτηση σχετικά με τον τρόπο λήψης αποτελεσματικότερων αποφάσεων στον πολύ ευαίσθητο και στρατηγικό τομέα της φορολογίας".

Επιχειρηματολογώντας ο Επίτροπος Μοσκοβισί τόνισε ότι "πρώτον, ο κανόνας της ομοφωνίας ήταν ένα αντανακλαστικό του 20ού αιώνα και στον 21ο αιώνα, δεν έχει νόημα", εξηγώντας ότι "από την υπογραφή της συνθήκης της Ρώμης το 1957, οι ιδρυτές και τα Κράτη Μέλη αποφάσισαν ότι η φορολογία αποτελεί ουσιώδες στοιχείο της εσωτερικής αγοράς και αποφάσισαν, για τον συγκεκριμένο λόγο, να μοιραστούν την κυριαρχία τους με τις διασυνοριακές πτυχές της φορολογίας", αλλά, "εκείνη την εποχή, η ομοφωνία ήταν ο κανόνας για όλες τις αποφάσεις μεταξύ των έξι ιδρυτικών χωρών για την προστασία της εθνικής κυριαρχίας".

"Αλλά το 2019", συνέχισε λέγοντας, "περισσότερο από 60 χρόνια αργότερα, αυτός ο παλιομοδίτικος κανόνας δεν έχει αλλάξει και η φορολογία παραμένει το τελευταίο προπύργιο της ομοφωνίας". "Για να είμαι ειλικρινής, το βρίσκω εντελώς παράλογο και αναποτελεσματικό", είπε ο Π.Μοσκοβισί. "Είναι εκπληκτικό - και σταθμίζω τα λόγια μου - ότι ο κανόνας της ομοφωνίας εξακολουθεί να είναι η αρχή στις φορολογικές υποθέσεις, ενώ η ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία έχει γίνει ο κανόνας στην ΕΕ, ακόμη και για ζητήματα τόσο πολιτικά ευαίσθητα όπως η αστυνομική συνεργασία ή δικαστική συνεργασία σε αστικές και ποινικές υποθέσεις", διερωτώμενος "γιατί οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ μπόρεσαν να μεταβούν στo QMV για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε λιγότερο από 20 χρόνια, αλλά εξακολουθούν να μην το κάνουν
φορολογία;"

"Δεύτερον", συνέχισε, "ο κανόνας της ομοφωνίας δεν προστατεύει πλέον την εθνική κυριαρχία, αλλά αντιθέτως, εμποδίζει την εμφάνιση μιας γνήσιας ευρωπαϊκής κυριαρχίας σε φορολογικά θέματα".

"Η συζήτηση που ξεκινήσαμε θέτει ένα βαθύ πολιτικό ερώτημα: ποιες είναι οι απειλές για τη φορολογική μας κυριαρχία τον 21ο αιώνα", λέει ο Π.Μοσκοβισί και συνεχίζει: "γνωρίζω πλήρως ότι ορισμένα κράτη μέλη χρησιμοποιούν το επιχείρημα της κυριαρχίας για να αντιταχθούν στη μετάβαση στην ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία, αλλά πολύ φοβούμαι ότι θα μπορούσε να είναι ένα λανθασμένο επιχείρημα και μια ψευδή δικαιολογία που δόθηκε από ορισμένα κράτη μέλη για τη διατήρηση ενός φορολογικού πλαισίου που βρίσκεται στα όρια της νομιμότητας για να προσελκύσει τις πιο εύπορες εταιρείες και πολίτες".

"Παροτρύνω όλα τα κράτη μέλη να εξετάσουν το γενικό ευρωπαϊκό συμφέρον", τονίζει ο Π.Μοσκοβισί και προειδοποιεί ότι "ο κανόνας της ομοφωνίας κοστίζει κάθε χρόνο δισεκατομμύρια ευρώ στους Ευρωπαίους φορολογούμενους, στις εταιρείες και στα Κράτη Μέλη - κυρίως λόγω της φοροδιαφυγής και του χάσματος των εσόδων". "Αυτοί είναι όλοι οι πόροι που δεν χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση σχολείων, ευρυζωνικών συνδέσεων ή ενεργειών για το κλίμα σε όλη την Ευρώπη. Αυτό είναι πραγματικά επαίσχυντο!" κατέληξε.

ΚΥΠΕ