You are here

Μπαρνιέ: Brexit με συμφωνία το ζητούμενο, αλλιώς ρύθμιση ώστε το ΗΒ να συνεχίσει να είναι φίλος και σύμμαχος

15/03/2019 07:33

Προτιμούμε να έχουμε ένα Brexit με συμφωνία και η Συνθήκη των 600 σελίδων το προβλέπει αυτό, όμως σε αντίθετη περίπτωση θα προσπαθήσουμε να έχουμε το Ηνωμένο Βασίλειο ως σύμμαχό μας, έναν φίλο και έναν συνεργάτη, δήλωσε χθες βράδυ ο Michel Barnier,  ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit.

Ο κ. Βarnier προέβη σε τοποθετήσεις πριν την νέα ψηφοφορία απόψε στη Βουλή των Κοινοτήτων, στη διάρκεια συζήτησης για το μέλλον της ΕΕ και τα διδάγματα από το Brexit», στο πλαίσιο της 8ης Διάσκεψης των Περιφερειών και Πόλεων στο Βουκουρέστι. Ο κ. Barnier αναφέρθηκε στις αναρίθμητες συνέπειες της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση και το γεγονός ότι όλες οι συνέπειες δεν αναμένονταν ή δεν ελήφθησαν υπόψη. Ανέφερε πως η έξοδος του ΗΒ από την ΕΕ είναι μια κατάσταση ``lose-lose`` χωρίς οποιαδήποτε προστιθέμενη αξία, και συνέστησε ψυχραιμία και υπομονή.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής δήλωσε ότι η φιλοδοξία του είναι να βρεθεί μια ρύθμιση για έξοδο του ΗΒ με συμφωνία , προσθέτοντας ότι προτεραιότητα είναι οι πολίτες των κρατών μελών που διαμένουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και επίσης οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που διαμένουν στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Αναφερόμενος στην Ιρλανδία, επεσήμανε ότι η κατάσταση εκεί αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα και πρέπει να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο. Είπε ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια έξοδο χωρίς συμφωνία και ότι δεν πρέπει να υποτιμούμε τις συνέπειες.

ΚΥΠΕ