You are here

Mπαρνιέ: Σχεδόν έτοιμο το κείμενο συμφωνίας για Brexit

12/11/2018 17:00

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ ανέφερε ότι τα βασικά στοιχεία ενός κειμένου συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ μπορούν να παρουσιαστούν στο κοινοβούλιο της χώρας την Τρίτη, σύμφωνα με δηλώσεις διπλωματών στους Financial Times.

Σε συνομιλίες που είχε με υπουργούς κρατών-μελών της Ε.Ε. μετά τις ολονύκτιες διαπραγματεύσεις για το Brexit, ο κ. Μπαρνιέ τούς ενημέρωσε πως «οι παράμετροι μιας πιθανής συμφωνίας έχουν σε μεγάλο βαθμό καθοριστεί», αλλά απαιτείται ακόμα πολιτική έγκριση.

Όπως επισημαίνουν οι F.T., αν και ο κ. Μπαρνιέ ήταν αρκετά συγκρατημένος στις δηλώσεις του και παρά το ότι ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι οι διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο συνεχίζονται, τα σχόλιά του έχουν δημιουργήσει σε ορισμένες κυβερνήσεις προσδοκίες ότι είναι εφικτό να υπάρξει μέσα στην εβδομάδα ένα κείμενο συμφωνίας.

Διπλωμάτες υπογράμμισαν ότι όλα θα εξαρτηθούν από το αν η Τερέζα Μέι θα καταφέρει να εξασφαλίσει στήριξη από την κυβέρνησή της. «Ακόμα και μέσα στο σαββατοκύριακο, οι διαπραγματευτές εργάστηκαν αδιάκοπα για να καταλήξουν σε συμφωνία» ανέφερε ο κ. Μπαρνιέ σε υπουργούς, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα. «Μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία. Όπως και σε κάθε διαπραγμάτευση, το τελευταίο βήμα είναι πάντοτε το πιο δύσκολο».

Πρόσθεσε ωστόσο: «Με τις κοινές προσπάθειες που καταβάλαμε, οι παράμετροι μιας πιθανής συμφωνίας έχουν σε μεγάλο βαθμό καθοριστεί. Από την πλευρά της Βρετανίας, η κυβέρνηση θα συναντηθεί αύριο (Τρίτη) για να εξετάσει τις παραμέτρους αυτές. Είμαστε σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή».

Εκπρόσωπος της κας Μέι επιβεβαίωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα συζητήσει το Brexit την Τρίτη.

Πηγή: Euro2Day