You are here

Μπαρόζο: Ήρθε η ώρα για το «ναι» στην Τουρκία

15/12/2004 17:46
«Ήρθε η στιγμή να ειπωθεί το ναι στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος τάχθηκε κατά της επιλογής μιας προνομιακής εταιρικής σχέσης με τη χώρα αυτή, όπως έχουν προτείνει πολλοί Γάλλοι πολιτικοί.

«Πρέπει να δοθεί μια σαφής ημερομηνία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να σεβαστεί την υπόσχεσή του στην Τουρκία και ν' ανακοινώσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων τόνισε ση γαλλική δημόσια τηλεόραση France 2.

Ο Μπαρόζο τάχθηκε υπέρ του να μην περιληφθεί στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής η επιλογή μιας προνομιακής εταιρικής σχέσης σε περίπτωση αποτυχίας της ενταξιακής διαδικασίας. «Δεν θα ήταν δίκαιο απέναντι στους Τούρκους, αν από την αρχή λέγαμε ότι υπάρχει μια άλλη κατηγορία για να γίνει μια χώρα μέλος. Θα εκλαμβανόταν από την Τουρκία ως μια διάκριση σε σχέση με άλλες χώρες που θέλουν να ενταχθούν στην 'Ένωση», είπε. Αναφερόμενος στις ανησυχίες των Γάλλων όσον αφορά μια ευρωπαϊκή Τουρκία, ο ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η Τουρκία «θέτει ειδικά προβλήματα» και ότι πρέπει να «κερδίσει την καρδιά και το αίσθημα των Ευρωπαίων». Κάλεσε τους Τούρκους «να καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να κερδίσουν ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.

Όταν ρωτήθηκε για τη γενοκτονία των Αρμενίων που η Γαλλία ζητά από την Τουρκία να την αναγνωρίσει πριν από την ένταξη, ο Μπαρόζο κάλεσε την Τουρκία "να δώσει ενδείξεις για τις δημοκρατικές της δεσμεύσεις", προειδοποιώντας, ωστόσο, για μια "λαϊκίστικη εκμετάλλευση" του θέματος.