You are here

Μπερλουσκόνι: Διεκδικεί θέση στην ιταλική Γερουσία

11/08/2022 09:06

Ο 85xρονος πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δήλωσε την Τετάρτη ότι θα διεκδικήσει μια θέση στη Γερουσία στις εκλογές του επόμενου μήνα, επιδιώκοντας εκ νέου εθνικό αξίωμα μετά από εννέα χρόνια απουσίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, ο οποίος ξεκίνησε μια καταιγιστική διαφημιστική καμπάνια πριν από την ανακοίνωση, έχει ηγηθεί τεσσάρων κυβερνήσεων από τότε που μπήκε στην πολιτική το 1994, αλλά αποκλείστηκε προσωρινά από το αξίωμα μετά από καταδίκη για φορολογική απάτη το 2013.

Η τελευταία κυβέρνησή του κατέρρευσε δύο χρόνια νωρίτερα, κατά τη διάρκεια μιας αυξανόμενης κρίσης χρέους και το σκάνδαλο για τα λεγόμενα σεξουαλικά πάρτι «μπούγκα μπούγκα» του Μπερλουσκόνι στη βίλα του έξω από το Μιλάνο.

Ο Μπερλουσκόνι δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο την Τετάρτη ότι είχε παροτρυνθεί από «μαζές λαού» εντός και εκτός του κόμματός του, Forza Italia, να κατέλθει ως υποψήφιος στις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου, «άρα νομίζω ότι στο τέλος θα είμαι υποψήφιος για τη Γερουσία, έτσι όλοι θα είναι ευτυχισμένοι».

Στην όγδοη εθνική προεκλογική του εκστρατεία, ο Μπερλουσκόνι στηρίζεται για άλλη μια φορά στο είδος της διαφημιστικής εκστρατείας που τον βοήθησε να φέρει τη νίκη στο παρελθόν.

Μεγάλες οθόνες σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και μετρό σε όλη τη χώρα παρουσιάζουν φωτογραφίες ενός νεανικού Μπερλουσκόνι μαζί με το σύνθημα «oggi piu che mai, una scelta di campo», που μεταφράζεται ως «τώρα περισσότερο από ποτέ, διάλεξε μια πλευρά».

Η Forza Italia θεωρείται ο μετριοπαθής βραχίονας μιας συντηρητικής συμμαχίας στην οποία κυριαρχούν δύο δεξιά κόμματα: το  Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, και το League του Ματέο Σαλβίνι.

Με τους κεντρώους και αριστερούς αντιπάλους του να είναι πολύ διχασμένοι, το μπλοκ φαίνεται σε καλό δρόμο για να κερδίσει μια καθαρή πλειοψηφία στις εκλογές, μετά την κατάρρευση τον περασμένο μήνα της ευρείας κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» του Μάριο Ντράγκι.

Τα νομικά προβλήματα του Μπερλουσκόνι δεν έχουν τελειώσει ακόμη. Αυτή τη στιγμή δικάζεται με την κατηγορία της δωροδοκίας μαρτύρων σε προηγούμενη υπόθεση, στην οποία αθωώθηκε το 2014 για σεξ επί πληρωμή με μια ανήλικη.

Ο Μπερλουσκόνι αρνείται την διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος.