You are here

Μπόρις Τζόνσον: Το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι εδώ

18/09/2020 21:08

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού έχει φτάσει στη χώρα.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε μονάδα παραγωγής εμβολίων κοντά στην Οξφόρδη ο κ. Τζόνσον αναφέρθηκε στην ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων COVID-19.

«Προφανώς κοιτάζουμε πολύ προσεκτικά τη διασπορά της πανδημίας καθώς εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες και δεν υπάρχει αμφιβολία, όπως έχω πει εδώ και αρκετές εβδομάδες τώρα, ότι θα μπορούσαμε να περιμένουμε και τώρα βλέπουμε ένα δεύτερο κύμα να έρχεται. Το βλέπουμε στη Γαλλία, στην Ισπανία, ανά την Ευρώπη - ήταν απολύτως, φοβάμαι, αναπόφευκτο ότι θα το βλέπαμε σε αυτήν εδώ τη χώρα», είπε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Παραδέχθηκε επίσης ότι εξετάζει πρόσθετους περιορισμούς σε όλη την επικράτεια. Ερωτηθείς για τις αναφορές περί πιθανού εθνικού lockdown δύο εβδομάδων από τα τέλη Οκτωβρίου, ώστε να συμπέσει με τις διακοπές μίας εβδομάδας των σχολείων, ο Μπόρις Τζόνσον είπε: «Αυτό που με βεβαιότητα μπορώ να πω για τους γονείς και τα σχολεία είναι ότι θέλουμε να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά, αυτό θα συμβεί. Θέλουμε να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε ανοιχτούς όλους τους τομείς της οικονομίας όσο περισσότερο μπορούμε».

"Δεν νομίζω ότι κανείς θέλει να πάμε σε ένα δεύτερο lockdown, αλλά ξεκάθαρα όταν βλέπεις τι συμβαίνει πρέπει να διερωτηθείς κατά πόσο χρειάζεται να πάμε παραπέρα από τον κανόνα των έξι που εφαρμόσαμε από τη Δευτέρα, επομένως θα κοιτάξουμε τα τοπικά lockdown που έχουμε σε μεγάλα τμήματα της χώρας τώρα, θα κοιτάξουμε τι μπορούμε να κάνουμε για να εντατικοποιήσουμε τα πράγματα που συμβάλλουν στο να μειώσουν το ρυθμό των λοιμώξεων εκεί, αλλά και άλλα μέτρα επίσης», είπε.

Ο κ. Τζόνσον επανέλαβε τη σημασία του να τηρούν οι πολίτες τα μέτρα υγιεινής και τον κανόνα που απαγορεύει συναθροίσεις άνω των έξι ατόμων.