You are here

Να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για το ‘backstop’ καλεί τη Μέι ο Μπόρις Τζόνσον

18/01/2019 15:34

Την επιστροφή της στις Βρυξέλλες με επιχείρημα τη συντριπτική απόρριψη της συμφωνίας του Brexit συνέστησε στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ο Μπόρις Τζόνσον, σε ομιλία του το πρωί της Παρασκευής.

Ο Brexiteer πρώην υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τη συμφωνία «νεκρή», ενώ αντιτάχθηκε και στην «αξιολύπητη» παράταση ή ανάκληση της διαδικασίας του Brexit υπό το Άρθρο 50.

«Μπορεί να πάει πίσω στις Βρυξέλλες και θα έπρεπε να πάει στις Βρυξέλλες και να πει ότι η βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων δεν αποδέχεται τις δημοκρατικές επιπτώσεις της διευθέτησης που έχετε επιβάλει υπό τη μορφή του ‘backstop’. Πρέπει να βγει», είπε ο κ. Τζόνσον.

Πρότεινε μάλιστα να παρακρατηθούν τουλάχιστον τα μισά από τα 39 δισεκατομμύρια λίρες που η Βρετανία έχει υποσχεθεί να καταβάλει ως κόστος για το διαζύγιο. «Αν το εννοούμε και αν είμαστε αποφασισμένοι και πούμε τώρα ότι αυτή είναι η καλύτερη και τελική προσφορά, θα εκπλαγώ αν δεν μπορέσουμε να πάρουμε μία συμφωνία με αυτούς τους όρους», πρόσθεσε.

Ο κ. Τζόνσον δέχεται κριτική για τη σημερινή του εμφάνιση, καθώς απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αρνήθηκε ότι είχε χρησιμοποιήσει την προοπτική έλευσης εκατομμυρίων Τούρκων στη Βρετανία σε περίπτωση ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ ως επιχείρημα υπέρ του Brexit.

Εν τω μεταξύ, η Ντάουνινγκ Στριτ γνωστοποίησε ότι η κ. Μέι θα έχει επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες μέσα στο Σαββατοκύριακο. Απόψε, θα έχει επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η πρωθυπουργός έχει συναντήσεις με υπουργούς της, συζητώντας τις επόμενες κινήσεις.

ΚΥΠΕ