You are here

Να καθυστερήσει τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο εξετάζει η ΕΕ

13/05/2022 08:47

Ορισμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης λένε ότι ίσως είναι καιρός να εξετάσουν το ενδεχόμενο καθυστέρησης της απαγόρευσης εισαγωγών του ρωσικού πετρελαίου, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν με το υπόλοιπο προτεινόμενο πακέτο κυρώσεων, εάν το μπλοκ δεν μπορεί να πείσει την Ουγγαρία να υποστηρίξει το εμπάργκο.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, oι κυβερνήσεις εξακολουθούν να επιδιώκουν μια συμφωνία για το πλήρες πακέτο, συμπεριλαμβανομένης της σταδιακής απαγόρευσης του πετρελαίου, μέχρι τη Δευτέρα, όταν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντηθούν στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ.

Η ιδέα της απόσυρσης της κίνησης κατά του ρωσικού πετρελαίου, για την οποία η Ουγγαρία είπε ότι θα ήταν πολύ επιζήμια για την οικονομία της, κερδίζει υποστήριξη, πρόσθεσαν οι διπλωμάτες. Ωστόσο, άλλες χώρες ανησυχούν ότι η κατάργησή της τώρα θα ήταν σημάδι αδυναμίας, είπε ένας άλλος διπλωμάτης.

Ο Ούγγρος Βίκτορ Όρμπαν έχει προτείνει στο παρελθόν ότι οποιαδήποτε απαγόρευση του πετρελαίου θα πρέπει να συζητηθεί από τους ηγέτες της ΕΕ σε μια Σύνοδο Κορυφής. Η επόμενη είναι προγραμματισμένη για τα τέλη Μαΐου.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε προγραμματίσει μια βιντεοκλήση με τον Όρμπαν και τους περιφερειακούς ηγέτες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν έναν πιθανό συμβιβασμό. Αλλά η κλήση αναβλήθηκε και δεν έχει ακόμη προγραμματιστεί εκ νέου.

Η πρόταση της ΕΕ επιδιώκει να απαγορεύσει το αργό πετρέλαιο τους επόμενους έξι μήνες και τα διυλισμένα καύσιμα έως τις αρχές Ιανουαρίου. Το μπλοκ είχε προτείνει στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία μέχρι το τέλος του 2024 να συμμορφωθούν με τις κυρώσεις και η Τσεχική Δημοκρατία μέχρι τον Ιούνιο του ίδιου έτους, καθώς εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αργό.

Οι κυρώσεις της ΕΕ απαιτούν την ομόφωνη υποστήριξη και των 27 μελών. Εκτός από την απαγόρευση του πετρελαίου, η πρόταση του μπλοκ για έκτο γύρο κυρώσεων περιλαμβάνει σχέδια για αποκοπή τριών ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT και απαγόρευση παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών δημοσίων σχέσεων σε ρωσικές εταιρείες, μεταξύ άλλων.

Η στρατηγική της ΕΕ για τον απογαλακτισμό της ρωσικής ενέργειας έως το 2027, η οποία αναμένεται την επόμενη εβδομάδα. 

Πηγή: Euro2day