You are here

«Ναι» στην Ε.Ε. ψήφισαν οι Εσθονοί

15/09/2003 11:23
Hχηρό «ναι» είπαν στην ΕΕ οι Eσθονοί και στο χθεσινό δημοψήφισμα έδωσαν την έγκρισή τους στην ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή κοινότητα το 2004. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, το 67% των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ της ένταξης της Eσθονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αυτοί που αντιτίθενται στην ενταξιακή πορεία της χώρας περιορίζονται στο 33%.

Ποσοστά που εάν επαληθευτούν από τα τελικά αποτελέσματα, επιβεβαιώνουν τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών που έδειχναν ότι επτά στους δέκα πολίτες στηρίζουν την ένταξη της Eσθονίας στην ΕΕ παρά τους φόβους ότι ενδεχομένως υποχωρήσουν οι ρυθμοί ανάπτυξης της δυναμικής και ελεύθερης οικονομίας.

O κυβερνητικός συνασπισμός και υποστηρικτές της ένταξης επισημαίνουν άλλωστε ότι με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ όχι μόνο θα ενισχυθεί η οικονομία, αλλά θα «σφραγιστεί» η θέση της Eσθονίας στο ευρωπαϊκό στερέωμα και θα διασφαλιστεί η ανεξαρτησία που ανέκτησε το 1991. H επισφράγιση της ενταξιακής πορείας της Eσθονίας ενδεχομένως επηρεάσει και το δημοψήφισμα την επόμενη εβδομάδα στη Λετονία, αφού σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, οι πολίτες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των Eσθονών και θα εγκρίνουν την ένταξη της Λετονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.