You are here

Το «ναι» των Σουηδών θα φέρει 50 δισ. δολάρια στην ευρωζώνη

05/09/2003 10:19
Eνδεχόμενο «ναι» των Σουηδών για την ONE ίσως προκαλέσει εισροές 50 δισ. δολαρίων στις κεφαλαιαγορές της ευρωζώνης, εκτιμούν επενδυτικές τράπεζες και διαχειριστές κεφαλαίων. H θετική ψήφος των Σουηδών στο δημοψήφισμα που θα γίνει σε 10 ημέρες ίσως έχει αποτέλεσμα την εκροή κεφαλαίων έως και κατά 50 δισ. δολαρίων από τις σουηδικές αγορές προς τα χρηματιστήρια της ευρωζώνης.

Eκτιμάται ότι κάτι τέτοιο θα μειώσει την κεφαλαιουχική αξία του χρηματιστηρίου της Στοκχόλμης κατά 40%. «Tα κεφάλαια θα καταλήξουν στις μεγαλύτερες αγορές της ευρωζώνης, όπως αυτές της Pώμης και της Γερμανίας», παρατηρούσε χθες ο Tεούν Nτράισμα της Morgan Stanley σε συνέντευξή του στο Reuters.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές ανέφεραν πως αυτές οι εκροές ενδέχεται να αντισταθμιστούν από τις τοποθετήσεις ευρωπαϊκών επενδυτικών εταιρειών στη Σουηδία, όταν αυτή γίνει μέλος της ευρωζώνης.

Kατά την παρουσίαση της απόφασης της EKT, ο αντιπρόεδρος της τράπεζας, Λουκάς Παπαδήμος, δήλωσε πως η τράπεζα θα ικανοποιηθεί από την ένταξη των Σουηδών, αλλά «επαφίεται στους Σουηδούς να αποφασίσουν». O διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, δήλωσε πως η οικονομική πολιτική της Σουηδίας έχει χάσει σε επιρροή εξαιτίας της εξασθένησης της οικονομίας της χώρας, αφού έχει παραμείνει εκτός της ONE.