You are here

NATO: Στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα Γεωργίας και Ουκρανίας

12/07/2018 13:25

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ επαναλαμβάνουν την πλήρη υποστήριξή τους για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της και καλούν τη Ρωσία να αναστρέψει την αναγνώριση της λεγόμενης ανεξαρτησίας των γεωργιανών περιοχών της Αμπχαζίας και της Τσεχίνβιλ / Νότια Οσετία, σύμφωνα με τα συμπεράσματα που υιοθέτησαν οι 29 Σύμμαχοι, κατά τη 2η ημέρα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Οι 29 καταδικάζουν τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις περιοχές αυτές, την στρατιωτικοποίησή τους, καθώς και άλλες δραστηριότητες όπως η κατασκευή φραχτών από συρματόπλεγμα και άλλα τεχνητά εμπόδια στα σύνορα κατά μήκος της Γραμμής Διοικητικής Γραμμής.

Προειδοποιούν ότι αυτά "τα βήματα παραβιάζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας και αντιβαίνουν κατάφωρα στις αρχές του διεθνούς δικαίου, στις αρχές του ΟΑΣΕ και στις διεθνείς δεσμεύσεις της Ρωσίας".

Οι 29 καλούν επίσης τη Ρωσία να εφαρμόσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός της 12ης Αυγούστου 2008 με μεσολάβηση της ΕΕ, ιδίως προκειμένου "να αποσύρει τις δυνάμεις της από το έδαφος της Γεωργίας, οι οποίες είναι παρούσες χωρίς τη συγκατάθεση της Γεωργίας", και "να επιτρέψει τη δημιουργία διεθνούς συμφωνίας για την ασφάλεια στη χώρα".

"Χαιρετίζουμε τη συμμόρφωση της Γεωργίας με τη Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και τη δέσμευσή της για μη χρήση βίας και καλούμε τη Ρωσία να ανταποκριθεί", αναφέρουν οι 29 στα συμπεράσματά της Συνόδου.

Οι σύμμαχοι τέλος εκφράζουν την ισχυρή υποστήριξή τους στις Διεθνείς Συζητήσεις της Γενεύης, υπό την κοινή προεδρία της ΕΕ, του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ, και υπογραμμίζουν την ύψιστη ανάγκη επίτευξης απτών αποτελεσμάτων στα βασικά ζητήματα των διαπραγματεύσεων με στόχο την ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Γεωργίας.

Σε ό,τι αφορά την αντίστοιχη κατάσταση στην Ουκρανία, οι 29 καταδίκασαν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις πρακτικές διακρίσεων από τις ρωσικές αρχές de facto εναντίον των κατοίκων της παράνομα συνδεδεμένης χερσονήσου της Κριμαίας, συμπεριλαμβανομένων των Τατάρων της Κριμαίας, καθώς και των Ουκρανών και ατόμων που ανήκουν σε άλλες εθνοτικές, πολιτικές και θρησκευτικές ομάδες.

Κάλεσαν δε τη Ρωσία και τις εξουσιοδοτημένες αρχές της να χορηγήσουν διεθνείς οργανισμούς παρακολούθησης στην Κριμαία και να απελευθερώσουν Ουκρανούς κρατούμενους και ομήρους που κρατούνται στη Ρωσία, την Κριμαία και τις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από τους μαχητές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

Οι ηγέτες των κρατών του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για τη χρήση των βασανιστηρίων και τη μεταφορά των Ουκρανών πολιτών στις φυλακές στη Ρωσία.

"Η συνεχιζόμενη στρατιωτικοποίηση της Ρωσίας στην Κριμαία, στη Μαύρη Θάλασσα και στη Αζοφική Θάλασσα θέτει περαιτέρω απειλές στην ανεξαρτησία της Ουκρανίας και υπονομεύει τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής", αναφέρουν οι 28.

Οι ηγέτες καταδίκασαν ακόμη, την κατασκευή και το μερικό άνοιγμα της γέφυρας της Κροατίας στη στεριά μεταξύ της Ρωσίας και της παράνομα συνδεδεμένης Κριμαίας, γεγονός που αποτελεί νέα παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της παραβίασης των δικαιωμάτων της ναυσιπλοΐας στα χωρικά της ύδατα.
 
"Η συνεχιζόμενη ένοπλη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, που προκλήθηκε και διαιωνίστηκε από τη Ρωσία, εξακολουθεί να αποτελεί μείζονα πρόκληση για την ευρωατλαντική ασφάλεια και έχει προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή στο Ντομπάς", αναφέρουν.

Καταγράφουν δε ότι αυτό έχει οδηγήσει "στην απώλεια περισσότερων από 10.000 ζωών και έχει εκτοπίσει πάνω από 1.5 εκατομμύρια Ουκρανούς πολίτες".

Οι Σύμμαχοι και η Ουκρανία επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους για την επίλυση της διένεξης με διπλωματικά μέσα στη βάση των Συμφωνιών του Μινσκ.

Ζήτησαν τέλος, από όλα τα μέρη να συμμορφωθούν πλήρως με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν. Η Ρωσία, ως συμβαλλόμενο μέρος στις συμφωνίες του Μινσκ, φέρει σημαντική ευθύνη στο θέμα αυτό. Το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία κάλεσαν "τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της και να σταματήσει κάθε πολιτική, οικονομική και στρατιωτική στήριξη στους ρωσικούς ηγέτες στις περιοχές Ντόνετσκ και Λουάνσκ".
 
Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ και η Ουκρανία τόνισαν ότι "η εξασφάλιση συνολικής κατάπαυσης του πυρός, η απόσυρση βαρέων όπλων, η αποτελεσματική παρακολούθηση και επαλήθευση από την Ειδική Αποστολή Παρακολούθησης του ΟΑΣΕ (SMM), η απόσυρση των σχηματισμών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία και ο βαριά στρατιωτικός εξοπλισμός, καθώς και ο αφοπλισμός για τις παράνομες ομάδες παραμένουν τα πρώτα απαραίτητα βήματα για την κλιμάκωση της σύγκρουσης".