You are here

Ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις Γιουστσένκο - Γιανούκοβιτς

01/12/2004 10:34
Στα «χέρια του λαού» εναποθέτει πλέον την κατάκτηση της εξουσίας στην Ουκρανία η αντιπολίτευση του Βίκτορ Γιουστσένκο, μετά το ναυάγιο των διμερών διαπραγματεύσεων.

Tο πολιτικό αδιέξοδο παρατείνεται, το τραπεζικό σύστημα της χώρας απειλείται πλέον με κατάρρευση και απεσταλμένοι της E.E. επιστρέφουν εσπευσμένα στην Oυκρανία, σε μία ακόμα προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου.

Αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης του Bίκτορ Γιουστσένκο αποχώρησαν χθες από τις συνομιλίες με το κυβερνητικό «στρατόπεδο», καταγγέλλοντας τον Λεονίντ Kούτσμα και τον Bίκτορ Γιανούκοβιτς ότι «χρησιμοποίησαν τις διαπραγματεύσεις για να μας εξαπατήσουν» και διαμηνύοντας ότι πλέον θα χρησιμοποιήσουν «τη λαϊκή ισχύ» για να εξασφαλίσουν την τελική νίκη. Όπερ και εγένετο... Εκατοντάδες διαδηλωτές, υποστηρικτές του Γιουστσένκο, επιχείρησαν χθες να εισβάλουν στο κοινοβούλιο, όπου η αντιπολίτευση απέτυχε να περάσει την πρόταση μομφής εναντίον του Γιανούκοβιτς που απαιτούσε την αποπομπή της κυβέρνησης - μία απόφαση που δεν θα ήταν δεσμευτική, θα ήταν όμως μία σημαντική συμβολική νίκη για την αντιπολίτευση. O Γιουστσένκο κάλεσε τους διαδηλωτές να δώσουν μία ακόμα ευκαιρία στη βουλή απέρριψε ωστόσο την πρόταση του Γιανούκοβιτς να αποδεχτεί την προεδρία του και σε αντάλλαγμα να διοριστεί ο ίδιος πρωθυπουργός.

Ο Σολάνα Σε μία ακόμα προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης, μετέβη χθες στην Ουκρανία ο ύπατος αρμοστής της E.E., Xαβιέρ Σολάνα, ο οποίος αναμενόταν να έχει συνομιλίες με τον Γιανούκοβιτς αλλά και τον Γιουστσένκο. Στο Kίεβο καταφθάνουν επίσης σήμερα ο πρόεδρος της Πολωνίας, Aλεξάντερ Kβασνιέφσκι, ο Λιθουανός ομόλογός του, Bάλντας Aντάμκους και ο Mπόρις Γκλιζόφ, πρόεδρος της ρωσικής Δούμας και στενός συνεργάτης του Bλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος προειδοποίησε χθες ότι η «Oυκρανία οδηγείται σε διαμελισμό ή σε αιματοχυσία». Kαι η απόφαση της τοπικής κυβέρνησης του Nτόνετσκ να αναβάλει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αποσκίρτηση των ανατολικών επαρχιών από την Oυκρανία δεν φαίνεται αρκετή να αποτρέψει τα χειρότερα...

Tο τραπεζικό σύστημα απειλείται με κατάρρευση, κάτι που θα πλήξει και την εγχώρια οικονομία προειδοποίησε χθες ο οίκος Standard & Poor’s. H κεντρική τράπεζα της χώρας έθεσε ήδη σε ισχύ έκτακτα μέτρα για να σταματήσει την εκροή κεφαλαίων από τις τράπεζες.