You are here

Νέα δημοσκόπηση υπέρ δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit

10/08/2018 12:15

Υπέρ της διενέργειας ενός δεύτερου δημοψηφίσματος σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το Brexit δεν καταλήξουν σε συμφωνία για την επόμενη μέρα, τάσσεται η πλειοψηφία των Βρετανών.
 
Σε δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov σε δείγμα άνω των 10.000 πολιτών, το 50% απάντησε πως σε περίπτωση μη συμφωνίας θα πρέπει να αποφασίσει ο λαός. Η άλλη επιλογή, δηλαδή το να αποφασίσουν οι βουλευτές, υποστηρίχθηκε από το 25% όσων απάντησαν.
 
Ακόμα και χωρίς κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για το Brexit, το 45% των Βρετανών θα ήθελαν ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Το 34% αντιτίθεται σε μια νέα λαϊκή ψήφο και το 22% είναι αναποφάσιστο.
 
Ιδιαίτερα σημαντικό κρίνεται ότι υπέρ του δεύτερου δημοψηφίσματος τάσσεται το 63% των υποστηρικτών του Εργατικού Κόμματος, το οποίο επισήμως δεν έχει ταχθεί υπέρ αυτής της επιλογής. Στην περίπτωση μάλιστα ενός νέου δημοψηφίσματος, το 77% των ψηφοφόρων των Εργατικών θα υποστήριζαν την παραμονή στην ΕΕ.
 
Συνολικά η υποστήριξη για την παραμονή στην ΕΕ βρίσκεται στο 53% και η υποστήριξη για την με οποιονδήποτε τρόπο έξοδο από την ΕΕ στο 47%.
 
Άλλη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας για λογαριασμό της εφημερίδας Times δίνει προβάδισμα τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων στους Συντηρητικούς της Τερέζα Μέι στην πρόθεση ψήφου.
 
Οι Τόρις θα κέρδιζαν σήμερα την ψήφο του 39% των ερωτηθέντων, με τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν στο 35%. Σε αντίστοιχη δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας τα δύο κόμματα ήταν ισόπαλα στο 38%. Πίσω από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες που έχουν 10% βρίσκεται το UKIP με 7%, το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα που ενισχύει τις δημοσκοπικές του επιδόσεις όσο η κα Μέι κατηγορείται ότι έχει αποδεχθεί την αναγκαιότητα ενός «μαλακού» Brexit.
 
Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, η κα Μέι προηγείται του κ. Κόρμπιν με 36% έναντι 22%.
 
Κληθέντες να απαντήσουν αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit αποδεικνύεται σωστό, το 45% λέει όχι και το 42% λέει ναι.

ΚΥΠΕ