You are here

Νέα χαμηλά επίπεδα εμπιστοσύνης βρετανικών νοικοκυριών

08/04/2022 16:08

Σε νέα χαμηλά επίπεδα υποχώρησε τον Μάρτιο η εμπιστοσύνη των βρετανικών νοικοκυριών στα οικονομικά τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, καταδεικνύοντας ότι τα πρόσφατα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ δεν κατάφεραν να ενισχύσουν την ψυχολογία των καταναλωτών.

Ο Δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει η εταιρεία δημοσκοπήσεων YouGov και η συμβουλευτική εταιρεία Cebr υποχώρησε τον Μάρτιο στις 103,9 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδό από τον Ιανουάριο του 2021 και κάτω από τις 106,6 μονάδες του περασμένου Φεβρουαρίου.

Τον περασμένο μήνα, ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών βρέθηκε ενώπιον ευρείας κριτικής επειδή δεν βοήθησε αρκετά τα φτωχότερα νοικοκυριά, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη μείωση του βιοτικού επιπέδου τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1950, λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού και των λογαριασμών ενέργειας.
 
Ο κ. Σούνακ ανακοίνωσε μειώσεις στους φόρους στα καύσιμα και στους μισθούς, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του φόρου εισοδήματος το 2024, με αποτέλεσμα να προχωρήσει σε τροποποίηση του κρατικού προϋπολογισμού, αναφέροντας στο κοινοβούλιο ότι τα μέτρα αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη καθαρή μείωση προσωπικών φόρων, στα τελευταία 25 και πλέον χρόνια.
 
Άλλη έρευνα από την εταιρεία ερευνών αγοράς GfK, έδειξε ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών υποχώρησε τον Μάρτιο σε επίπεδα που συνδέονται με ύφεση.
 
«Τα περιορισμένα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Σούνακ την Άνοιξη προφανώς απέτυχαν να καθησυχάσουν την πλειοψηφία των καταναλωτών», δήλωσε η επικεφαλής των προβλέψεων της Cebr.

«Δυστυχώς, με το ανώτατο όριο της τιμής της ενέργειας να αυξάνεται τον Απρίλιο και με τον πόλεμο στην Ουκρανία που συνεχίζει να αναστατώνει τις ενεργειακές αγορές, οι καταναλωτές θα αντιμετωπίσουν περισσότερες δυσκολίες τους επόμενους μήνες», προειδοποίησε.

Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών, στο 6,2%, τον Φεβρουάριο και το Γραφείο εποπτείας του προϋπολογισμού της βρετανικής Κυβέρνησης πριν από δύο εβδομάδες, προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα πλησιάσει το 9% στα τέλη του 2022, συμβάλλοντας έτσι στην μεγαλύτερη μείωση του βιοτικού επιπέδου τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1950.