You are here

Νέα κρίση στις σχέσεις Σ. Αραβίας – Τουρκίας για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου

17/10/2018 16:33

Τη νέα κρίση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Τουρκίας, προσπαθούν να λύσουν οι τουρκικές αρχές σήμερα, στην παρουσία και του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, έπειτα από την άρνηση των σαουδαραβικών αρχών να επιτρέψουν στην ομάδα της τουρκικής αστυνομίας να μπει στην οικία του προξένου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.
 
Η πρόθεση ήταν να διεξάγει παρόμοιες έρευνες όπως και στο προξενείο της χώρας για τον δημοσιογράφο της Ουάσινγκτον Ποστ, Τζαμάλ Κασόγκι, που εξαφανίστηκε στις 2 Οκτωβρίου. 

Χθες όλη μέρα οι τουρκική αστυνομία παρέμενε έξω από την οικία του προξένου έτοιμη να ξεκινήσει την έρευνα, ωστόσο, τελικά δεν τα κατάφερε. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έπειτα από συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του εξέφρασε την ελπίδα ότι σήμερα θα μπουν στην οικία του προξένου για έρευνα. 

Χθες ο πρόξενος της Σαουδικής Αραβίας εγκατέλειψε επειγόντως την Τουρκία και επέστρεψε στη χώρα του δίνοντας αφορμή στον τουρκικό Τύπο να σχολιάσει ότι “ο πρόξενος το έσκασε”. Ο Τούρκος Υπουργός είπε σήμερα ότι ο πρόξενος έχει δικαίωμα να πάει στη χώρα του και να επιστρέψει όποτε θέλει. 

Ένα από τα σενάρια είναι ότι το πτώμα του Σαουδάραβα δημοσιογράφου μεταφέρθηκε στην οικία του προξένου που βρίσκεται στα 500 μέτρα από το προξενείο, έπειτα από τη δολοφονία του στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με αυτή την υπόθεση, στο προξενείο τεμαχίστηκε από τον επικεφαλής ιατροδικαστή της ομάδας των 15 που έφτασε ειδικά γι’ αυτό από τη Σαουδική Αραβία. Οι ίδιες πηγές λένε ότι αυτός είναι και ο λόγος που ο πρόξενος το έσκασε, γιατί αν γίνει έρευνα από τις τουρκικές αρχές το πιο πιθανόν είναι να βρουν μέσω της ειδικής μεθόδου ανίχνευσης DNA με χημική ουσία, στοιχεία για τη δολοφονία του δημοσιογράφου, ενοχοποιώντας τον ίδιο τον πρόξενο.