You are here

Νέα μείωση της τιμής R του κορωνοϊού στο Ην. Βασίλειο και σταθεροποίηση κρουσμάτων

20/11/2020 17:04

Ο ρυθμός μετάδοσης του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο, η λεγόμενη τιμή R, μειώθηκε για δεύτερη συνεχή εβδομάδα, σύμφωνα με την επιστημονική επιτροπή SAGE που συμβουλεύει την κυβέρνηση.

Πλέον υπολογίζεται μεταξύ της μονάδας και του 1,1 από 1-1,2 την περασμένη Παρασκευή.

Οι φορείς εκτιμάται ότι αυξάνονται με ρυθμό από 0% έως 2% κάθε μέρα.

Ξεχωριστά στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS), στα οποία βασίζονται οι επίσημες εκτιμήσεις της κυβέρνησης, δείχνουν πως ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του ιού στην Αγγλία έχει σταθεροποιηθεί και ίσως έχει αρχίσει να μειώνεται ελαφρώς.

Μάλιστα κατά την εβδομάδα έως τις 14 Νοεμβρίου υπολογίζεται ότι τα πραγματικά νέα κρούσματα ήταν 38.900 κάθε ημέρα, μειωμένα από τα περίπου 50.000 του προηγούμενου επταημέρου.

Ο ρυθμός αύξησης των λοιμώξεων έχει μειωθεί στις «κόκκινες» περιοχές της βορειοδυτικής και κεντροδυτικής Αγγλίας όπου εφαρμόστηκαν πιο νωρίς αυστηρά μέτρα, αλλά έχει αυξηθεί στο Λονδίνο, στην Ανατολική και νοτιοανατολική Αγγλία.

Κατά την εβδομάδα 8-14 Νοεμβρίου καταγράφηκε, εξάλλου, αξιοσημείωτη αύξηση κρουσμάτων μεταξύ μαθητών δημοτικών σχολείων.

Τα στοιχεία του ONS βασίζονται σε τακτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες.

Άλλη έρευνα, από το King’s College του Λονδίνου, που βασίζεται σε εφαρμογή αναφοράς συμπτωμάτων από πολίτες, προσδιορίζει την τιμή R στο 1 στην Αγγλία και στο 0,9 σε Ουαλία και Σκωτία.