You are here

Νέα ώθηση στο πρόγραμμα μόχλευσης επενδύσεων EUInvest ενέκρινε το ECOFIN

22/01/2019 19:53

H επέκταση του προγράμματος μόχλευσης επενδύσεων στην ΕΕ, το λεγόμενο και "πακέτο Γιούνκερ", ή EUInvest, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων των 28 Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN) στις Βρυξέλλες.

Το Συμβούλιο συζήτησε για το  InvestEU, στο πλαίσιο του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (2021-2027) και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι "η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερες επενδύσεις για να στηρίξει την ανάπτυξη και την απασχόληση" και το πρόγραμμα αυτό θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση φιλόδοξων και εκτενών έργων υποδομής", όπως δήλωσε ο νέος Προεδρεύων, Eugen Teodorovici, Υπουργός Οικονομικών της Ρουμανίας.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο, στόχος του InvestEU είναι να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών σε νέα επενδυτικά σχέδια, παρέχοντας εγγυήσεις από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Προορίζεται να υποστηρίξει τέσσερις τομείς πολιτικής: βιώσιμες υποδομές, έρευνα, καινοτομία και ψηφιοποίηση, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, κοινωνικές επενδύσεις και δεξιότητες.

Οι Υπουργοί επικέντρωσαν τη συζήτησή τους σε δύο βασικά θέματα:
- τη δομή διακυβέρνησης του InvestEU, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός διοικητικού συμβουλίου και των κατευθυντήριων αρχών του
- και τη χρηματοοικονομική εγγύηση που παρέχεται από την ΕΕ σε εταίρους άλλους από την ΕΤΕπ, καθώς 25% της εγγύησης της ΕΕ πρέπει να διατεθεί για άλλα ιδρύματα εκτός της ΕΤΕπ. Οι Υπουργοί συζήτησαν τις αρχές που διέπουν την κατανομή αυτού του τμήματος της εγγύησης.

Συζήτησαν επίσης προτάσεις για την αναθεώρηση της λειτουργίας του ισχύοντος ευρωπαϊκού συστήματος χρηματοπιστωτικής εποπτείας. Η Προεδρία πρότεινε να δοθεί προτεραιότητα στις διατάξεις σχετικά με την ενίσχυση της εποπτείας της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, ενώ οι διαπραγματεύσεις για την υπόλοιπη αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος θα συνεχιστούν τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, ως θέμα προτεραιότητας. Το στοιχείο θα συμπεριληφθεί στην ατζέντα του ECOFIN τον Φεβρουάριο.

Βάσει αυτής της  καθοδήγησης, το Συμβούλιο είναι σε θέση να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με στόχο την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας επί του φακέλου μέχρι το τέλος της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου.

Οι Υπουργοί ενέκριναν επιπλέον συμπεράσματα σχετικά με τη δέσμη «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» και σχέδιο σύστασης σχετικά με τις οικονομικές πολιτικές της ζώνης του ευρώ.

Τέλος, οι Υπουργοί συζήτησαν επίσης τις νομοθετικές επιπτώσεις της περαιτέρω ανάπτυξης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης μετά τη σύνοδο κορυφής του ευρώ στις 14 Δεκεμβρίου 2018, καθώς και τις προτεραιότητες της Ρουμανικής Προεδρίας στον τομέα των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών υποθέσεων.