You are here

Nέα πιο αυστηρά μέτρα κατά της πανδημίας από σήμερα στο Βέλγιο

23/10/2020 16:03

Η Επιτροπή Συντονισμού COVID19, ανακοίνωσε σήμερα μια σειρά νέων πιο αυστηρών μέτρων για την καταπολέμηση της μετάδοσης του κορωνοϊού στον αθλητισμό, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε αντιστοιχία με το επίπεδο συναγερμού 4, στο οποίο βρίσκεται το Βέλγιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις αρχές οι νέοι αυστηρότεροι κανόνες είναι απαραίτητοι για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, την αποφυγή του κλεισίματος όλων των σχολείων, την αποτροπή του κλεισίματος ολόκληρης της οικονομίας και την απομόνωση πολλών πολιτών λόγω του εκτεταμένου lockdown.

Tα πρόσθετα μέτρα προς το παρόν είναι τα εξής:

1. Αθλητικές εκδηλώσεις: όλοι οι επαγγελματικοί αθλητικοί εσωτερικοί και εξωτερικοί αθλητικοί αγώνες πραγματοποιούνται χωρίς κοινό. Προβλέπεται αναστολή όλων των ερασιτεχνικών αγώνων. Οι αγώνες για νέους έως 18 ετών εξακολουθούν να επιτρέπονται, αλλά μόνο ένα μέλος της οικογένειας μπορεί να παρευρεθεί. Απαγορεύεται η πώληση ή η κατανάλωση τροφίμων και ποτών.

2. Ανώτατη εκπαίδευση: το ποσοστό πληρότητας των εγκαταστάσεων μειώνεται στο 20% κατ `ανώτατο όριο με την υποχρέωση να φοράν όλοι μάσκα. Αυτός ο κανόνας δεν ισχύει για τους μαθητές του πρώτου έτους.

3. Πολιτιστικές εκδηλώσεις στο εσωτερικό (πολιτιστικές, θρησκευτικές, εκπαιδευτικές, συνεταιριστικές): επιτρέπονται για έως 40 άτομα εάν υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις ότι ο οργανισμός σέβεται τους κανόνες καταπολέμησης του κορωνοϊού και το πολύ ως 200 με τήρηση του κανόνα απόστασης 1,5 μέτρων και φορώντας μάσκα. Απαγορεύεται η πώληση τροφίμων και ποτών.

4. Δημόσιες μεταφορές: κάθε μεταφορική αρχή διασφαλίζει, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, ότι η ικανότητα των δημόσιων μεταφορών βελτιστοποιείται προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

5. Τα λούνα παρκ είναι προσωρινά κλειστά.

6. Ζωολογικοί  κήποι: οι εσωτερικοί χώροι είναι κλειστοί για το κοινό. απαγορεύεται η πώληση ή η κατανάλωση τροφίμων και ποτών.

7. Η τηλεργασία παραμένει ο κανόνας. Συναποφασίστηκε δε με τις εργοδοτικές ομοσπονδίες να δημιουργηθεί ένα σύστημα παρακολούθησης με στόχο την ενδυνάμωση των ανθρώπων, προκειμένου να εφαρμοστεί ο κανόνας της τηλεργασίας το συντομότερο δυνατό.