You are here

Νέα σημαντική πτώση στην τιμή φυσικού αερίου

04/10/2022 13:02

Συνεχίζει και την Τρίτη, την πτώση που παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες, η τιμή του φυσικού αερίου, υποχωρώντας σε επίπεδα που βρισκόταν στο τέλος του περασμένου Ιουλίου, λόγω κυρίως της σημαντικής αύξησης των αποθεμάτων φυσικού αερίου στα τερματικά της Γερμανίας.

Στην αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου συμβάλουν η αδύναμη ζήτηση ενέργειας, οι προσπάθειες της ΕΕ για περιορισμό των τιμών και για αναπλήρωση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου και οι αυξημένες εισαγωγές απο τη Νορβηγία.

Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (Νοεμβρίου) του βασικού ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, TTF, (Ολλανδίας) σημειώνει το πρωί (ώρα Κύπρου), σημαντική πτώση κατά 4,3% ή €7,4, στα €162,5 την μεγαβατώρα. Επίπεδο που βρισκόταν, πριν η Gazprom ανακοινώσει ότι θα σταματήσει στις 31 Αυγούστου, τις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία για λόγους συντήρησης, με αποτέλεσμα η τιμή του φυσικού αερίου να εκτιναχθεί πλησίον των €300 τη μεγαβατώρα.

Πτώση σημειώνουν επίσης και τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου για τους επόμενους μήνες και κυμαίνονται μεταξύ €169 και €172 την μεγαβατώρα, σύμφωνα με στοιχεία από το χρηματιστήριο ενέργειας της Ολλανδίας.

Εξάλλου, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται αναλυτές της Bank of America, οι όγκοι εισαγωγών LNG στην Ευρώπη βρίσκονται στα υψηλότερα ιστορικά εποχιακά τους επίπεδα, ενώ η ζήτηση βιομηχανικού αερίου έχει σημειώσει σημαντική μείωση, γεγονός που συνέβαλε στον περιορισμό του αντίκτυπου από την παύση της λειτουργίας του Nord Stream 1.