You are here

Νέα σύσκεψη υπό τον Μπόρις Τζόνσον για μέτρα κατά του κορωνοϊού

16/03/2020 16:10

Μίας ακόμα σύσκεψης της επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, γνωστής ως Cobra, θα προεδρεύσει το απόγευμα στην Ντάουνινγκ Στριτ ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Πιστεύεται ότι κατά τη σύσκεψη θα οριστικοποιηθεί μια σειρά σταδιακών περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. 

Η κυβέρνηση δέχεται έντονες επικρίσεις για την προσέγγισή της, που καθυστερεί την εφαρμογή μέτρων κοινωνικής απομόνωσης τα οποία έχουν ήδη ληφθεί  στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Ο κ. Τζόνσον θα παραχωρήσει μετά από τη σύσκεψη συνέντευξη Τύπου με τον ανώτατο επιστημονικό σύμβουλο της κυβέρνησης σερ Πάτρικ Βάλανς και τον επικεφαλής ιατρικό αξιωματούχο της χώρας καθηγητή Κρις Γουίτι.

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι αυτές οι ενημερώσεις του Τύπου θα γίνονται πλέον σε καθημερινή βάση από τον πρωθυπουργό ή από κορυφαίους υπουργούς, σε μία έμμεση παραδοχή ότι η έλλειψη λεπτομερειών για τη στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση εντείνει την ανησυχία πολιτών και επιστημόνων.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση άρχισε τις επαφές με εταιρείες κατασκευής οχημάτων, πολεμικού υλικού κτλ. ζητώντας τους να αλλάξουν τις γραμμές παραγωγής ώστε να παρασκευάζουν αναπνευστήρες για το εθνικό σύστημα υγείας NHS.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι δασκάλων και σχολείων θα έχουν συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας Γκάβιν Γουίλιαμσον εν μέσω ανησυχιών για την απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίζονται κανονικά τα μαθήματα.

Διαδικτυακό αίτημα για άμεσο κλείσιμο των σχολείων έχει συγκεντρώσει πάνω από 580.000 υπογραφές.

Συνεχείς είναι εξάλλου οι ακυρώσεις αεροπορικών πτήσεων και σιδηροδρομικών δρομολογίων λόγω έλλειψης επιβατικού κοινού. Εκατομμύρια είναι οι απασχολούμενοι που έχουν αρχίσει να εργάζονται από το σπίτι.

Παράλληλα, εντός λίγων περισσότερων των 24 ωρών σχηματίστηκαν μέσω διαδικτυακής πρωτοβουλίας περίπου 400 ομάδες εθελοντών για την εξυπηρέτηση ευπαθών πολιτών, που όπως έχει προαναγγελθεί θα κληθούν σύντομα να μείνουν σε απομόνωση μηνών στο σπίτι τους.