You are here

Νέα βουτιά στην τιμή του φυσικού αερίου

17/11/2022 09:52

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη συνεχίζουν να υποχωρούν, καθώς οι προβλέψεις για τον καιρό δείχνουν υψηλότερες θερμοκρασίες, καθυστερώντας περαιτέρω την έναρξη της περιόδου θέρμανσης στην περιοχή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υποχώρησαν έως και 9,1%, μετά από πτώση 8,2% την Τετάρτη. Θερμότερος καιρός αναμένεται στη Σκανδιναβία, ενώ υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες προβλέπονται στη νοτιοδυτική Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε η Maxar σε έκθεσή της.

Οι φόβοι ότι ένα κύμα ψύχους θα μπορούσε να «σφίξει» την αγορά -η οποία βρίσκεται ήδη σε κίνδυνο με δεδομένες τις μειωμένες ροές από τη Ρωσία- έχουν αυξήσει την αστάθεια τις τελευταίες εβδομάδες. Η Ευρώπη έχει σχεδόν 100% γεμάτες αποθήκες, αλλά η αγορά παραμένει εκτεθειμένη στην εξέλιξη του καιρού και σε οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση της προσφοράς. Οι τιμές του φυσικού αερίου εξακολουθούν να είναι υπερτριπλάσιες από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.

Οι ειδικοί και οι αρχές συνεχίζουν να προτρέπουν τον πληθυσμό να εξοικονομήσει φυσικό αέριο.

«Είμαστε σε καλύτερη κατάσταση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να χαλαρώσουμε», δήλωσε η Catherine MacGregor, διευθύνουσα σύμβουλος της Engie SA, στο Bloomberg New Economy Forum στη Σιγκαπούρη την Πέμπτη. 

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει τις συνομιλίες για τρόπους περιορισμού των αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου ενόψει της συνάντησης των υπουργών Ενέργειας την επόμενη εβδομάδα. Οι ακριβείς παράμετροι για την ενεργοποίηση του λεγόμενου «μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς» στο ολλανδικό TTF θα καθοριστούν εκ των προτέρων για να αποφευχθούν μακροχρόνιες διαδικασίες λήψης αποφάσεων, σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κοινοποιήθηκε στα κράτη μέλη την Τρίτη.

Τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, το σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, υποχώρησαν στα 104,6 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Πηγή: Euro2day