You are here

Νέες δεσμεύσεις χωρών για κατάργηση χρήσης άνθρακα

04/11/2021 16:02

Νέες δεσμεύσεις ότι θα καταργήσουν σταδιακά τη χρήση άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας ανέλαβαν κατά τη διάρκεια της πέμπτης ημέρας της διάσκεψης COP26 για το κλίμα στη Γλασκώβη 23 χώρες.

Μεταξύ αυτών η Νότια Κορέα, η Ινδονησία, το Βιετνάμ, η Πολωνία και η Ουκρανία, που συγκαταλέγονται στην πρώτη 20άδα χωρών με τη μεγαλύτερη χρήση άνθρακα παγκοσμίως.

Η σημασία της πρωτοβουλίας αυτής, ωστόσο, μετριάζεται από την έλλειψη ανάλογων δεσμεύσεων από την Κίνα, στην οποία αναλογεί το 55% όλων των υπό προώθηση νέων μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα στον κόσμο.

Εξάλλου, μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεσμεύθηκαν να σταματήσουν τη χρηματοδότηση προγραμμάτων χρήσης άνθρακα, δέσμευση που ακολουθεί ανακοινώσεις από σημαντικές χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα ότι θα σταματήσουν να χρηματοδοτούν έργα χρήσης άνθρακα στο εξωτερικό.

Μαζί με άλλες παράλληλες ανακοινώσεις, προκύπτει μια μεταβίβαση οικονομικής στήριξης της τάξης των 17,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως από προγράμματα ορυκτών καυσίμων σε πρωτοβουλίες παραγωγής καθαρής ενέργειας.

Παράλληλα, σήμερα προστέθηκαν 28 χώρες στη υπό βρετανική και καναδική ηγεσία Συμμαχία Παραγωγής Ενέργειας χωρίς Άνθρακα, που πλέον αριθμεί περίπου 190 κράτη. Στόχος είναι η κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Ο Πρόεδρος της COP26 Άλοκ Σάρμα δήλωσε ότι «με αυτές τις φιλόδοξες δεσμεύσεις που βλέπουμε σήμερα, το τέλος της ενέργειας από άνθρακα είναι πλέον ορατό».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανάλυση του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, οι μέχρι τώρα δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στην COP26 από κυβερνήσεις και ιδιωτικό τομέα επαρκούν για να συγκρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 1,9 βαθμούς Κελσίου.

Είναι μια αύξηση εντός του ελάχιστου στόχου συγκράτησης της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης στους 2 βαθμούς Κελσίου που έχει θέσει η Συμφωνία του Παρισιού, αλλά πάνω από τον επιθυμητό στόχο των 1,5 βαθμών Κελσίου που αποτελεί την επιδίωξη της COP26.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου τονίζουν ότι για να μείνει η αύξηση στους 1,9 βαθμούς θα πρέπει να υλοποιηθούν πλήρως όλες οι δεσμεύσεις. Ήδη, ωστόσο, η Ινδονησία έχει θέσει εν αμφιβόλω την εφαρμογή από πλευράς της της συμφωνίας για τερματισμό της αποψίλωσης δασών έως το 2030, μόλις τρεις ημέρες μετά την υπογραφή της στη Γλασκώβη από περισσότερες από 100 χώρες.

Στην Ινδονησία, μαζί με τη Βραζιλία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, αναλογεί περίπου το 85% των δασικών εκτάσεων της Γης.