You are here

Νέο ιστορικό χαμηλό τουρκικής λίρας έναντι δολαρίου

31/10/2020 07:18

Σε νέο ιστορικό χαμηλό επίπεδο και ενώπιον της μεγαλύτερης μηνιαίας της πτώσης, κατά τα τελευταία δύο χρόνια, βρίσκεται η τουρκική λίρα, παρά τις προσπάθειες της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας να στηρίξει το τουρκικό νόμισμα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Όπως αναφέρει, η απόφαση τερματισμού της πρόσβασης σε λίρες από τη φθηνότερη αγορά repo του τουρκικού χρηματιστηρίου, Borsa Istanbul, είναι το τελευταίο βήμα στην προσπάθεια της ρυθμιστικής αρχής της Τουρκίας να «σφίξει» την πολιτική της και να ενισχύσει το τουρκικό νόμισμα χωρίς να καταφύγει σε μια πλήρη αύξηση των επιτοκίων.

Η κίνηση για διακοπή της χρηματοδότησης στο 11,75%, όπως αναφέρει το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, θα οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος δανεισμού, σε τουρκικές λίρες, αναγκάζοντας τις τράπεζες να βασίζονται περισσότερο στο τελευταίο «παράθυρο» ρευστότητας που προσφέρει η τουρκική κεντρική τράπεζα.

Αποτέλεσμα ήταν η τουρκική λίρα αρχικά να αναστρέψει την πτωτική της πορεία, αλλά σύντομα επανήλθε σε πτώση έναντι του δολαρίου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το τουρκικό νόμισμα σημείωνε καθημερινά νέο ιστορικό χαμηλό επίπεδο την εβδομάδα 26 – 30 Οκτωβρίου, παρουσιάζοντας το απόγευμα της Παρασκευής πτώση 1%, στις 8,3731 λίρες έναντι του δολαρίου. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών για την Παρασκευή και άνοιξε τον δρόμο για πτώση της τουρκικής λίρας κατά 7,8% εντός Οκτωβρίου.

Σημειώνει ότι η τελευταία εξέλιξη έρχεται μετά που η Κεντρική Τράπεζα εξέπληξε τους επενδυτές διατηρώντας το σταθερό επιτόκιο την περασμένη εβδομάδα, αυξάνοντας παράλληλα το παράθυρο ρευστότητας, μια οριακή πηγή δανεισμού που αρχικά προοριζόταν για χρηματοδοτήσεις έκτακτης ανάγκης.

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι η απόφαση αυτή εξανέμισε τις ελπίδες των επενδυτών ότι η νομισματική αρχή της Τουρκίας είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε πιο αυστηρή πολιτική και να περιορίσει τον πληθωρισμό.