You are here

Tο νέο πρόγραμμα RΕΑCT - EU θα γεφυρώσει με €55 δισ. την βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη αντίδραση της ΕΕ

28/05/2020 13:43

Η ενίσχυση της στήριξης της συνοχής στα κράτη μέλη, ώστε οι οικονομίες τους να είναι πιο ανθεκτικές και βιώσιμες στη φάση επισκευής της κρίσης, θα είναι το συγκεκριμένο αντικείμενο του προγράμματος REACT-ΕU, διευκρινίζει σήμερα η Κομισιόν σε συνέχεια των χθεσινών ανακοινώσεων της Προέδρου Φον Ντερ Λάιεν.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσαν ο Αντιπρόεδρος Τίμμερμανς και οι Επίτροποι Φερέιρα και Σμιντ, το RΕΑCT - EU, με ένα χρηματοδοτικό φάκελο 55 δισ.Ευρώ θα συμβάλει στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των μέτρων πρώτης αντίδρασης και της μακροπρόθεσμης ανάκαμψης. Προγράμματα όπως το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο για την Ευρωπαϊκή Βοήθεια για τους Άπορους θα συμπληρωθούν από αυτόν τον φάκελο.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, πέρα από την άμεση αντιμετώπιση κρίσεων, η πολιτική συνοχής θα είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση ισόρροπης ανάκαμψης μακροπρόθεσμα, αποφεύγοντας ασυμμετρίες και αποκλίσεις ανάπτυξης μεταξύ και εντός των κρατών μελών. Προς αυτόν το σκοπό, η Κομισιόν προσαρμόζει επίσης τις προτάσεις της για τα μελλοντικά προγράμματα συνοχής και κοινωνικής πολιτικής, ώστε να υποστηρίξει ακόμη περισσότερο τις επενδύσεις ανάκαμψης, για παράδειγμα στην ανθεκτικότητα των εθνικών συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, σε τομείς όπως ο τουρισμός και ο πολιτισμός, για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεις μεγέθους, μέτρα για την απασχόληση των νέων, εκπαίδευση και δεξιότητες και μέτρα για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας.

Τέλος, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ενισχύει επίσης τον Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης, βασικό στοιχείο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, για να διασφαλίσει την κοινωνική δικαιοσύνη κατά τη μετάβαση προς μια ουδέτερη από το κλίμα οικονομία στις πιο ευάλωτες περιοχές άνθρακα και άνθρακα.