You are here

Νέο sell off στις ευρωτράπεζες, το βλέμμα στην DB

24/03/2023 12:28

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές κάνουν απολογισμό μιας εβδομάδας αυξήσεων των επιτοκίων και των τελευταίων ειδήσεων από τον τραπεζικό τομέα.

Η Φρανκφούρτη χάνει 2%, όπως και το Λονδίνο και το Παρίσι. Πτώση 2,4% στη Μαδρίτη και το Μιλάνο. Ο τραπεζικός δείκτης κάνει βουτιά 5,2%. 

Οι μετοχές της Deutsche Bank υποχωρούν για τρίτη ημέρα, μετά από μια απότομη άνοδο στο κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας αργά την προηγούμενη ημέρα, το οποίο πυροδότησε ανησυχίες για τη συνολική σταθερότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών. Οι μετοχές της Deutsche, οι οποίες έχουν χάσει το ένα πέμπτο της αξίας τους μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, κατρακυλούν πάνω από 13%. Oι μετοχές της Société Générale κατηφορίζουν 7,6%.

Απώλειες 250 μονάδων για τα futures του Dow, καθώς προκαλούνται φόβοι για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,25% την Πέμπτη, σε μια κίνηση που ήταν αναμενόμενη, μετά την επιτάχυνση-έκπληξη του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ελβετική κεντρική τράπεζα αύξησε το δικό της επιτόκιο αναφοράς κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ άνοδο αποφάσισε και η κεντρική τράπεζα Νορβηγίας. Και οι δύο αποφάσεις έρχονται υπό τη σκιά της αύξησης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ κατά 25 μονάδες βάσης.

Αρνητικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, χθες. Οι απώλειες οδηγήθηκαν από τις τράπεζες, παρά τις διαβεβαιώσεις από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ότι το σύστημα είναι σταθερό μετά την πρόσφατη αστάθεια. Η Citigroup αυτή την εβδομάδα υποβάθμισε τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα σε «neutral» από «overweight», επικαλούμενη τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Στο μέτωπο των δεδομένων, αναπάντεχο γκάζι πάτησε η επιχειρηματική δραστηριότητα σε όλη την ευρωζώνη αυτόν τον μήνα καθώς οι καταναλωτές ξόδεψαν χρήματα στις υπηρεσίες, αλλά η αποδυνάμωση της ζήτησης για μεταποιημένα αγαθά βάθυνε την ύφεση στον κλάδο των εργοστασίων, σύμφωνα με έρευνα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο προκαταρκτικός Σύνθετος Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI) της S&P Global, που θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, ανήλθε σε υψηλό 10 μηνών, στις 54,1 μονάδες τον Μάρτιο από τις 52,0 του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Παρασκευής.

Το αποτέλεσμα είναι πολύ πάνω από το όριο των 50 μονάδων που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση και υψηλότερα από τις προβλέψεις  δημοσκόπησης του Reuters για πτώση στις 51,9.

Άνοδο μεγαλύτερη από το αναμενόμενο έκανε ο τζίρος στο βρετανικό λιανεμπόριο τον Φεβρουάριο, ανακάμπτοντας για δεύτερο διαδοχικό μήνα παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό, ο οποίος σκαρφάλωσε στο 10,4% σε ετήσια βάση.

Ο όγκος των λιανικών πωλήσεων ή η ποσότητα των αγαθών που πωλήθηκαν στα καταστήματα αυξήθηκε 1,2% μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, μετά από αύξηση 0,9% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν ότι θα κινούνταν ανοδικά κατά μόλις 0,2%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 26 σεντς, στα 69,70 δολάρια, ενώ το μπρεντ με ίδια πτώση βρίσκεται στα 75,62 δολάρια ανά βαρέλι.

Πηγή: Euro2day