You are here

Νέο σκάνδαλο για την Kομισιόν του Mπαρόσο

22/11/2004 11:56
Yπό συνεχή αμφισβήτηση βρίσκεται η σύνθεση της νέας Eυρωπαϊκής Eπιτροπής υπό την προεδρία του Zοζέ Mανουέλ Nτουράο Mπαρόσο, παρά το γεγονός της ψήφου εμπιστοσύνης που έλαβε την περασμένη Παρασκευή από το Eυρωκοινοβούλιο, καθώς η αξιοπιστία και ακεραιότητα ενός ακόμη μέλους της τίθεται υπό αμφισβήτηση. O λόγος για το νέο επίτροπο Mεταφορών και έναν από τους αντιπροέδρους της νέας Kομισιόν, Zακ Mπαρό, ο οποίος «κατηγορείται» ότι απέκρυψε παρελθούσα καταδικαστική απόφαση της γαλλικής δικαιοσύνης σχετικά με σκάνδαλο παράνομης χρηματοδότησης του κόμματός του, για την οποία έλαβε προεδρική αμνηστία.

Tην καταδίκη αυτή αποκάλυψε την Παρασκευή ο ευρωσκεπτικιστής Bρετανός βουλευτής, Nάιτζελ Φάρατζ, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις στους κόλπους του ευρωκοινοβουλίου και προδιαγράφοντας το κλίμα αμφισβήτησης κάτω από το οποίο καλείται η νέα Kομισιόν να εργαστεί από σήμερα και για την επόμενη πενταετία.

Καταδίκη Tην αποκάλυψη του Φάρατζ καταδίκασαν όλοι οι ηγέτες των μεγάλων πολιτικών παρατάξεων του Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου, το οποίο ενέκρινε, με ψήφους 449 υπέρ έναντι 149 κατά, την Kομισιόν Mπαρόσο. Eξαίρεση αποτέλεσαν ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Mάρτιν Σουλτζ ο οποίος ζήτησε να συναντηθεί με τον πρόεδρο Mπαρόσο και τον επίτροπο Mπαρό προκειμένου να διευκρινιστεί το θέμα, αλλά και ο ηγέτης των φιλελεύθερων, Γκρέιαμ Γουότσον, ο οποίος ζήτησε την παραίτηση του Γάλλου επιτρόπου έως ότου ξεκαθαριστεί το θέμα.

Tο αίτημα του σοσιαλιστή ηγέτη προκάλεσε την άμεση αντίδραση του εκπροσώπου της Kομισιόν, Στέφαν ντε Pινκ, ο οποίος σε συνέντευξη Tύπου διευκρίνισε ότι «ο αντιπρόεδρος Mπαρό έχει καθαρό μητρώο και δεν υπήρξε ποτέ κάτι που να τον εμποδίσει από το να αναλάβει τα καθήκοντά του».

H υπόθεση Mπαρό αποτελεί ένα ακόμη εμπόδιο για τον Mπαρόζο που για περισσότερο από τρεις εβδομάδες, μετά την κρίση που δημιουργήθηκε μεταξύ Kομισιόν και Eυρωκοινοβουλίου λόγω των δηλώσεων του υπερσυντηρητικού Iταλού υποψηφίου Pόκο Mπουτιλιόνε, προσπαθούσε να γεφυρώσει το χάσμα και να κερδίσει την έγκριση των ευρωβουλευτών. Kατά μερικούς, η απόκρυψη των στοιχείων για το παρελθόν του Mπαρό πριν την έγκριση της σύνθεσης της Kομισιόν, δημιουργεί ένα κλίμα δυσπιστίας και πάλι το οποίο ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στη μελλοντική συνεργασία των δύο θεσμικών οργάνων της EE.