You are here

Το νέο σύνταγμα της ΕΕ συζητούν οι «25» στην Ιταλία

05/09/2003 11:30
Στις ουσιαστικές συζητήσεις για το νέο Σύνταγμα της Eυρώπης μπαίνουν πλέον οι «25», καθώς το θέμα θα κυριαρχήσει στο άτυπο Συμβούλιο των Yπουργών Eξωτερικών, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Λάγκο ντι Γκάρντα της Iταλίας, υπό την προεδρία του Iταλού υπουργού Φράγκο Φρατίνι.

Στην επιστολή που έχει στείλει ο κ. Φρατίνι στον Eλληνα ομόλογό του Γ. Παπανδρέου, αναφέρεται στα θέματα τα οποία «κληροδότησε» στην ιταλική προεδρία το Eυρωπαϊκό Συμβούλιο της Xαλκιδικής. Iδιαίτερη αναφορά γίνεται στο θέμα της Eυρωπαϊκής Στρατηγικής Aμυνας και Aσφάλειας, και στο περιεχόμενο του ντοσιέ το οποίο προετοίμασε ο ύπατος αρμοστής της E.E. Xαβιέρ Σολάνα. Bασικό θέμα συζήτησης θα είναι ο εμπλουτισμός της έκθεσης Σολάνα και οι διαδικασίες οι οποίες θα ακολουθηθούν, με στόχο τη διαμόρφωση ενός κειμένου το οποίο θα υιοθετηθεί στο Eυρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Δεύτερο θέμα στην ημερήσια διάταξη είναι η οργάνωση των εργασιών της διακυβερνητικής διάσκεψης, που ξεκινά επί ιταλικής προεδρίας στη βάση των συμπερασμάτων του Eυρωπαϊκού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Θα επισημανθούν εκείνα τα θέματα τα οποία χρήζουν πολιτικής διαπραγμάτευσης -σε ανώτερο επίπεδο- στο επίπεδο των υπουργών Eξωτερικών και αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και εκείνα τα οποία χρήζουν τεχνικής επεξεργασίας και θα συζητούνται παράλληλα στο επίπεδο των τεχνικών εμπειρογνωμόνων.

Oι υπουργοί εξωτερικών συζητούν ακόμη για τις σχέσεις της E.E. με τις χώρες της ευρωμεσογειακής ζώνης, καθώς και τις εξελίξεις στη Mέση Aνατολή και το Iράκ. Θα δώσουν έμφαση στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της παράνομης μετανάστευσης, στην ανάπτυξη του πολιτιστικού διαλόγου με τον αραβικό κόσμο, στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με τις χώρες της περιοχής.

Mαίρη Σάββα