You are here

Νέος εισηγητής του ΕΚ: Η Τουρκία είναι και πρέπει να παραμείνει υποψήφια χώρα

24/01/2020 14:08

"Πρέπει να διατηρήσουμε την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ", δήλωσε ο νέος εισηγητής του Κοινοβουλίου για την Τουρκία, Nacho Sánchez Amor, μετά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη χώρα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

"Η Τουρκία είναι και πρέπει να παραμείνει υποψήφια χώρα, παρά τις τρέχουσες δυσκολίες στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας", ανέφερε ο Sánchez Amor.

Όπως αναφέρεται στην ίδια γραπτή ανακοίνωση, ο νέος εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, ο Nacho Sánchez Amor, επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη, το Γκαζιαντέπ και την Άγκυρα αυτή την εβδομάδα στο πλαίσιο της επικείμενης έκθεσής του για την Τουρκία. Ήταν η πρώτη του επίσκεψη στη χώρα με τη νέα του ιδιότητα.

Μεταξύ άλλων, ο εισηγητής συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών Çavuşoğlu, τον Υπουργό Δικαιοσύνης Gül, τον Υπουργό Εσωτερικών Soylu, τον Υφυπουργό Εξωτερικών Kaymakçı, τους ηγέτες των κυριότερων πολιτικών κομμάτων, τους δημάρχους της Κωνσταντινούπολης και της Gaziantep, τον Ekrem İmamoğlu και τον Fatma Şahin, τον απολυθέντα δήμαρχο του Mardin , Ahmet Türk, καθώς και με δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς, μη κυβερνητικούς οργανισμούς, εκπροσώπους επιχειρήσεων και εργαζομένων. Ο Ευρωβουλευτής Sánchez Amor επισκέφθηκε επίσης την Τουρκική Μεγάλη Εθνοσυνέλευση για συνομιλίες με κοινοβουλευτικούς συνομιλητές και κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων του απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.

Σύμφωνα με την ίδια γραπτή ανακοίνωση, "οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ, στην πορεία των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των προοπτικών εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης και της απελευθέρωσης των θεωρήσεων, των τελευταίων εξελίξεων στις εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές της Τουρκίας, της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος, της ελευθερίας του λόγου και των μέσων ενημέρωσης, κατάσταση σημαντικών κρατουμένων αντιπολιτευόμενων ηγετών, ιδίως του Σελαχάτιν Ντεμιρτάς, καθώς και προσωπικοτήτων της κοινωνίας των πολιτών όπως ο Οσμάν Καβάλα, την κατάσταση των προσφύγων και το ρόλο των δήμων στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας".

Σε συναντήσεις με κυβερνητικούς εκπροσώπους, αρχηγούς κομμάτων, δημάρχους, βουλευτές και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών στην Κωνσταντινούπολη, το Γκαζιαντέπ και την Άγκυρα, ο εισηγητής τόνισε τη σημασία των στενών σχέσεων τόσο για την Τουρκία όσο και για την ΕΕ, αναφέρεται.

"Πρέπει να επικοινωνήσουμε όλο και καλύτερα για να ξεπεράσουμε την τρέχουσα έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ. Ως εκ τούτου, ο πολιτικός διάλογος πρέπει να ανανεωθεί σε όλα τα επίπεδα. Είμαι πεπεισμένος ότι είναι σημαντικό να διευρύνουμε τον διάλογό μας, για παράδειγμα ενισχύοντας τη συνεργασία σε τοπικό επίπεδο μεταξύ δήμων, πανεπιστημίων και άλλων φορέων. Πρέπει επίσης να ενισχύσουμε περαιτέρω τις επαφές σε κοινοβουλευτικό επίπεδο ", δήλωσε ο Sánchez Amor.

Σημειώνεται ακόμη ότι Nacho Sánchez Amor συναντήθηκε επίσης με αρκετούς οργανισμούς και έργα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ που βοηθούν τους Σύρους πρόσφυγες στο Γκαζιαντέπ. "Η Τουρκία ήταν απίστευτα γενναιόδωρη φιλοξενώντας τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες. Χρωστάμε την ευγνωμοσύνη στην τουρκική κοινωνία, αλλά και τη συνεχή υποστήριξη όσο υπάρχει η ανάγκη ", αναφέρει.

"Προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, είναι σημαντικό και οι δύο πλευρές να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους", τόνισε ο εισηγητής. "Η Τουρκία πρέπει να επανέλθει στην ομαλότητα μετά την εξαιρετική περίοδο που προέκυψε από το απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016. Ενθαρρύνω την Τουρκία να συνεργαστεί με την ΕΕ για μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του κράτους δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας και της κατάστασης των θεμελιωδών δικαιωμάτων , όπως η ελευθερία έκφρασης και τα μέσα ενημέρωσης. Από την άλλη πλευρά, η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει μια αξιόπιστη προοπτική ένταξης, με βάση μια αντικειμενική αξιολόγηση των συνθηκών", αναφέρει.

ΚΥΠΕ