You are here

Νέος ηγέτης του βρετανικού Εργατικού Κόμματος ο Κιρ Στάρμερ

04/04/2020 13:54

Ο μέχρι τώρα σκιώδης Υπουργός Brexit σερ Κιρ Στάρμερ είναι ο νέος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος στη Βρετανία.

Ο 57χρονος νομικός, πρώην επικεφαλής της Γενικής Εισαγγελίας, αναδείχθηκε νικητής της τρίμηνης εσωκομματικής διαδικασίας, συγκεντρώνοντας πάνω από το 50% των ψήφων πρώτης προτίμησης, συγκεκριμένα το 56,2%.

Επικράτησε της Ρεμπέκα Λονγκ-Μπέιλι, υποψήφιας της αριστερής πτέρυγας του κόμματος και της Λίσα Νάντι.

Ο κ. Στάρμερ θεωρείται εκπροσωπεί την κεντροαριστερή πτέρυγα των Εργατικών. Έχει χαρακτηρίσει τον εαυτό του «σοσιαλιστή αλλά όχι κορμπινικό», αν και στηρίζει ορισμένες από τις πολιτικές του προκατόχου του, όπως την κρατικοποίηση των σιδηροδρόμων, των ταχυδρομείων και της υπηρεσίας ύδρευσης.

Πήρε το όνομά του από τον ιδρυτή του Εργατικού Κόμματος Κιρ Χάρντι και αναδείχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 2015, εκπροσωπώντας περιφέρεια του κεντρικού Λονδίνου

Στο πρώτο μήνυμά του ως ηγέτης του κόμματος είπε ότι αποστολή του είναι να καθοδηγήσει το κόμμα «σε μια νέα εποχή, με αυτοπεποίθηση και ελπίδα», ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συλλογική προσπάθεια για αντιμετώπιση του Covid-19

Τη μάχη για τη θέση του Αντιπροέδρου του κόμματος κέρδισε η μέχρι τώρα σκιώδης Υπουργός Παιδείας Άντζελα Ρέινερ, εξασφαλίζοντας το 52,6% των ψήφων πρώτης προτίμησης.

Η εκλογή του κ. Στάρμερ έρχεται ενώ ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον καλεί με επιστολή του τους ηγέτες των κομμάτων σε διαβουλεύσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.