You are here

Νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας ο Μπόρις Τζόνσον

23/07/2019 14:15

Ο Μπόρις Τζόνσον εκλέχθηκε αρχηγός του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας και θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, επιφορτισμένος με τη δέσμευση που ο ίδιος έχει κάνει, για υλοποίηση του Brexit μέσα σε τρεις μήνες.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών αναμετρήθηκε με τον νυν υπουργό Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, με την ψηφοφορία να κλείνει χθες για τα μέλη των Τόρις.

Οι κάλπες σφραγίστηκαν στις 5:00 μμ τοπική ώρα τη Δευτέρα. Ο Μπόρις Τζόνσον παίρνει τη θέση της Τερέζα Μέι, στην ηγεσία του κόμματος και της χώρας.

Συνολικά ψήφισαν 159.320 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος, με τη συμμετοχή να φτάνει στο 87,4%. Ο Τζέρεμι Χαντ έλαβε 46.656 ψήφους, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον πήρε 92.153.

Το προφίλ των υποψηφίων

Ο Χαντ είχε ταχθεί κατά του Brexit στη διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα, όμως άλλαξε άποψη στο τέλος του 2017, μπροστά στην «αλαζονική» στάση των Βρυξελλών στις διαπραγματεύσεις.

Ο 55χρονος «ΜποΤζο» εμφανίζεται ως αυτός που θα σώσει το Brexit. «Χρειάζονται κότσια και θάρρος» για να πετύχουμε το Brexit τονίζει ο Τζόνσον, ένθερμος υποστηρικτής της αποχώρησης της Βρετανίας.

Στόχος του είναι η αποχώρηση της Βρετανίας στις 31 Οκτωβρίου είτε επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία είτε όχι. Απειλεί να μην πληρώσει το τίμημα του διαζυγίου, ένα ποσό που εκτιμάται μεταξύ 40 και 45 δισ. ευρώ, και τονίζει ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία δεν σημαίνει την επαναφορά δασμών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να εγκαθιδρύσει σχέσεις συνεργασίας με «οποιονδήποτε νέο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου», ανακοίνωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Πηγή: Euro2day

ΚΥΠΕ