You are here

Νευρικό κλίμα στην Ευρώπη

31/10/2003 11:18
Νευρικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές με σαφή τάση αναζήτησης κατεύθυνσης την οποία δεν φαίνεται να βρήκαν στη χθεσινή ανακοίνωση για την εντυπωσιακή αύξηση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ κατά 7,2% το γ' τρίμηνο του 2003, τον υψηλότερο δηλαδή ρυθμό των τελευταίων 20 ετών, καθώς δημιουργήθηκαν υποψίες για αναθεώρηση του προς τα κάτω, στο 5 - 5,5%.

Στην Ευρωζώνη τώρα, αμετάβλητος στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου, στο 2,1%, παρέμεινε τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός, μέσα στα πλαίσια που έχει θέσει η ΕΚΤ, ενώ αύξηση κατέγραψε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη τον Οκτώβριο στο -8 από -9 τον Σεπτέμβριο, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 ετών.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη έμεινε αμετάβλητη στο -17, εξαιτίας της ανησυχίας που επικρατεί από την αβεβαιότητα στον τομέα της αγοράς εργασίας. Τα σημερινά στοιχεία άλλωστε είναι χαρακτηριστικά, καθώς στη Γαλλία ανακοινώθηκε το ποσοστό ανεργίας για τον Σεπτέμβριο, το οποίο διαμορφώθηκε στο 9,7%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3,5 ετών, με τους ανέργους να αυξάνονται κατά 37.000, φθάνοντας στα 2,639 εκατ.

Στην Ολλανδία, η ABN Amro ανακοίνωσε αύξηση κερδών στο γ' τρίμηνο κατά 41% και αύξηση εσόδων κατά 12%, ενώ για το σύνολο της χρήσης η ολλανδική τράπεζα αναμένει αύξηση της κερδοφορίας της κατά 25%.

Στη Γερμανία, στα 59,3 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν το γ' τρίμηνο του 2003 τα κέρδη της Metro, η οποία εκτιμά ότι η ανάπτυξη των κερδών / μετοχή το 2003 θα είναι στο υψηλότερο επίπεδο των προβλέψεων.

Παράλληλα, η χαλυβουργία Thyssenkrupp είδε τη σύσταση της να αναβαθμίζεται από την Deutsche Bank σε σύσταση αγοράς, εκτιμώντας ότι θα επωφεληθεί από τις υψηλότερες τιμές του ατσαλιού και την επιτάχυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ.