You are here

Νίκη των Συντηρητικών στο Χάρτλπουλ

07/05/2021 11:38

Η υποψήφια του Συντηρητικού Κόμματος Τζιλ Μόρτιμερ ήταν η νικήτρια της χθεσινής εμβόλιμης εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη του νέου βουλευτή της περιφέρειας του Χάρτλιπουλ στη ΒΑ Αγγλία.

Είναι η πρώτη φορά που οι Εργατικοί χάνουν τη συγκεκριμένη έδρα από τότε που συστήθηκε το 1974.

Το αποτέλεσμα αποτελεί μία ακόμα νίκη ουσίας και γοήτρου των Συντηρητικών στο λεγόμενο «κόκκινο τείχος», δηλαδή σε μια σειρά περιφερειών της βόρειας Αγγλίας που αποτελούσαν επί δεκαετίες προπύργια του Εργατικού Κόμματος. Πολλές από αυτές τις περιφέρειες κερδήθηκαν από τους Τόρις στις εκλογές του 2019.

Η καθαρή ήττα του υποψηφίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πολ Γουίλιαμς, με 6.940 ψήφους, συνιστά επίσης πλήγμα για τον ηγέτη των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ που προσπαθεί να οικοδομήσει ένα προφίλ ηγέτη από τότε που διαδέχθηκε τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ήδη στελέχη των Εργατικών από την αριστερή πτέρυγα, σύμμαχοι του κ. Κόρμπιν, διατύπωσαν δημοσίως την απογοήτευση τους με το αποτέλεσμα και με τη μέχρι τώρα ηγεσία του κ. Στάρμερ, καλώντας τον «να αλλάξει κατεύθυνση».

Από την άλλη πλευρά, το εκλογικό αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται ως νίκη του ηγέτη των Συντηρητικών και πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος με επισκέψεις του στην περιοχή κατάφερε να συσπειρώσει την ψήφο του κόμματος, παρά τις πρόσφατες καταγγελίες περί διαφθοράς, αδιαφάνειας και ευνοιοκρατίας στην καρδιά του κυβερνητικού μηχανισμού, αλλά και τις κατηγορίες που έχει δεχθεί η κυβέρνησή του για τη διαχείριση της πρώτης φάσης της πανδημίας.

Τα αποτελέσματα των υπολοίπων εκλογικών διαδικασιών της Πέμπτης αναμένεται να αρχίσουν να ανακοινώνονται εντός της Παρασκευής, αλλά και το Σαββατοκύριακο.

Πρόκειται για τις βουλευτικές εκλογές σε Σκωτία και Ουαλία, τις εκλογές για ανάδειξη 13 μητροπολιτικών δημάρχων, περιλαμβανομένου του δημάρχου Λονδίνου, τις δημοτικές και κομητειακές εκλογές σε 143 τοπικά συμβούλια, τις εκλογές για τη νέα σύνθεση του μητροπολιτικού δημοτικού συμβουλίου του Λονδίνου και για την ανάδειξη αστυνομικών διοικητών σε 39 διοικητικές μονάδες.

ΚΥΠΕ