You are here

Ντάισελμπλουμ: Υπάρχουν ακόμη μεγάλες διαφορές που πρέπει να γεφυρωθούν

04/06/2015 19:16
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σήμερα ότι οι διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της μειώθηκαν μετά τις συνομιλίες αυτής της εβδομάδας και ότι η Αθήνα αναμένεται να παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις στους δανειστές εντός των επομένων ημερών.

Οι συνομιλίες που άρχισαν χθες, Τετάρτη, στις Βρυξέλλες και ολοκληρώθηκαν μετά τα μεσάνυχτα "πέτυχαν να περιορίσουν τα εναπομείναντα θέματα", δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ 12 ώρες αργότερα, στο περιθώριο συνεδρίου στο Άμστερνταμ.

Ωστόσο πρόσθεσε πως οι διαφορές "εξακολουθούν να είναι αρκετά μεγάλες" και προειδοποίησε πως η Ελλάδα κινδυνεύει να καταστήσει αδύνατη μια συμφωνία, εάν εξαιρέσει υπερβολικά πολλούς τομείς μεταρρυθμίσεων.

Μια συμφωνία "πρέπει να έχει νόημα σε οικονομικούς όρους, σε δημοσιονομικούς όρους. Αυτό το παραδέχθηκαν. Έτσι ήταν μια ρεαλιστική συνάντηση", δήλωσε.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι αλλαγές στις συντάξεις βρίσκονται στο τραπέζι.

"Δεν πιστεύω ότι αποκλείει κανείς τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, το θέμα είναι μάλλον το πώς θα γίνουν", δήλωσε.

Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, δεν είναι πιθανό να συμφωνηθεί αύριο, Παρασκευή, μια λύση για τα δημοσιονομικά της Ελλάδας.

Οι Έλληνες "θα δουν πιο προσεκτικά τις προτάσεις μας, πιθανόν θα διατυπώσουν κάποιες εναλλακτικές προτάσεις τις οποίες θέλουν", δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως τα μέρη θα συναντηθούν και πάλι "μέσα σε λίγες ημέρες".

"Δεν γνωρίζω ακόμη αν αυτό θα γίνει αύριο", δήλωσε. "Δεν υπάρχει λόγος να καθόμαστε μαζί σ' ένα δωμάτιο χωρίς να έχουμε κάνει καμιά πρόοδο".