You are here

Ντέιβις: Συμφωνία για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ πριν από την ημέρα του Brexit

25/04/2018 14:09

Την πεποίθηση ότι Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ μπορούν να καταλήξουν σε μία ολοκληρωμένη συνθήκη για τη μελλοντική εμπορική σχέση μεταξύ τους πριν από την ημέρα του Brexit, εξέφρασε ο αρμόδιος Βρετανός υπουργός Ντέιβιντ Ντέιβις.
 
Καταθέτοντας ενώπιον της επιτροπής της Βουλής των Κοινοτήτων για την έξοδο από την ΕΕ, ο Υπουργός Brexit είπε ότι δεν είναι πρόθεση της βρετανικής κυβέρνησης να χρειαστεί να συνεχιστούν οι συνομιλίες για τη μελλοντική εμπορική σχέση και κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, η οποία θα αρχίσει την ημέρα του Brexit, στις 29 Μαρτίου 2019.
 
Ο κ. Ντέιβις είπε πως η βρετανική κυβέρνηση θέλει μία λεπτομερή πολιτική συμφωνία για τη μελλοντική εμπορική σχέση μέχρι το προσεχές φθινόπωρο. «Θα πρέπει τότε να είναι δυνατό να μετατραπεί (αυτή η συμφωνία) σε μία συνθήκη εντός έξι μηνών», συμπλήρωσε ο κ. Ντέιβις.
 
Σημείωσε, εξάλλου, ότι η βρετανική κυβέρνηση πέτυχε μέσα από τις συνομιλίες με την ΕΕ να κερδίσει το δικαίωμα διαπραγμάτευσης και υπογραφής νέων διμερών εμπορικών συνθηκών κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. Όπως είπε, θεωρεί ότι το Λονδίνο θα είναι σε θέση να εφαρμόσει την πρώτη διμερή εμπορική συμφωνία με άλλη χώρα την πρώτη ημέρα μετά από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, δηλαδή, την 1η Ιανουαρίου 2021.
 
Αναφερόμενος στην «ουσιώδη» ψήφο που θα έχουν οι βουλευτές επί της τελικής συμφωνίας αποχώρησης από την ΕΕ, ο κ. Ντέιβις είπε ότι θα υπάρχει επαρκής ενημέρωση για τους όρους αυτής της συμφωνίας αρκετά πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία. Σημείωσε πάντως ότι το πιθανότερο είναι πως η ψηφοφορία θα γίνει επί των λεπτομερειών της πολιτικής συμφωνίας με τους Ευρωπαίους που θα προηγηθεί της πλήρους συνθήκης για τη μελλοντική εμπορική σχέση.
 
Επανέλαβε ότι σε περίπτωση απόρριψης της συμφωνίας αποχώρησης από τους Βρετανούς βουλευτές, τότε ο ίδιος πιστεύει πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα φύγει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Παραδέχθηκε πάντως ότι οι βουλευτές θα μπορούν να υποβάλουν τροπολογίες επί του ψηφίσματος έγκρισης της συμφωνίας αποχώρησης, οι οποίες σε περίπτωση υπερψήφισης θα δεσμεύουν την κυβέρνηση.
 
Αποδέχθηκε ότι θα μπορούσε να προταθεί ακόμα και τροπολογία υπέρ της παράτασης της διετούς διαδικασίας εξόδου από την ΕΕ που ορίζει το Άρθρο 50. Σημείωσε, ωστόσο, ότι για την παράταση της διετούς διαδικασίας εξόδου απαιτείται η ομοφωνία των 27 εταίρων, επομένως ίσως να επρόκειτο για κάτι αδύνατο.
 
Σε ερώτηση για το ποια θα ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης σε περίπτωση που οι βουλευτές χρησιμοποιούσαν την ουσιώδη ψήφο τους για να καλέσουν τον ίδιο να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευθεί άλλους όρους στη συμφωνία αποχώρησης, ο Υπουργός Brexit περιορίστηκε στο να απαντήσει πως δεν ξέρει τι θα μπορούσε να επιτύχει μία κυβέρνηση «που θα είχε την ουρά στα σκέλια».
 
Σε ερωτήσεις αναφορικά με την απόρριψη από τις Βρυξέλλες των δύο μοντέλων διευθέτησης της τελωνειακής σύνδεσης μεταξύ Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας που έχει προτείνει το Λονδίνο, ο κ. Ντέιβις απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε αδιέξοδο. Όπως σχολίασε, η ΕΕ απλώς έχει υιοθετήσει μία αρχική θέση ενόψει των διαπραγματεύσεων που θα συνεχιστούν.
 
Στο θέμα της απόκτησης του δικαιώματος μόνιμης παραμονής στη Βρετανία μετά από το Brexit για τους Ευρωπαίους κατοίκους της Βρετανίας, ο Υπουργός Brexit διευκρίνισε ότι η όλη διαδικασία θα γίνει μέσω αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους και όχι μέσω απλής εγγραφής τους σε νέα μητρώα. Αλλά, πρόσθεσε, θα υπάρχει διαδικασία έφεσης για όσους δουν ενδεχομένως τις αιτήσεις τους να απορρίπτονται. Συμπλήρωσε πως η μεταχείριση των Ευρωπαίων κατοίκων με θετική προδιάθεση είναι «ζήτημα ηθικής».
 
Σε ό,τι αφορά, τέλος, το θέμα της πιθανής παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ, που έχει ανακινηθεί από πολέμιους του Brexit τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Ντέιβις άφησε να εννοηθεί ότι ακόμα και σε περίπτωση που οι βουλευτές ταχθούν υπέρ αυτής, η κυβέρνηση θα μείνει σταθερή στη θέση της πως το Brexit συνεπάγεται έξοδο από την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά.