You are here

Ντιμιτρόφ: Ούτε ο Ιβανόφ, ούτε η Βουλή μπορούν να εμποδίσουν το λαό να εκφράσει τη γνώμη του

14/06/2018 13:51

Ούτε ο Πρόεδρος Ιβανόφ, ούτε το Κοινοβούλιο μπορούν να γίνουν εμπόδιο στους πολίτες να εκφράσουν τη γνώμη τους για τη συμφωνία με την Ελλάδα στο δημοψήφισμα.

Αυτό δήλωσε –μεταξύ άλλων- ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ντιμιτρόφ, μετά την συνάντηση που είχε σήμερα στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογο του, Χάικο Μαας.

Όπως είπε συγκεκριμένα, «η ευθύνη μας ήταν να δώσουμε στους πολίτες μας την ευκαιρία να εκφράσουν τη γνώμη τους. Η συμφωνία προβλέπει δημοψήφισμα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου. Η κυβέρνηση μας είναι έτοιμη να αναλάβει τις πολιτικές της ευθύνες. Ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ούτε το Κοινοβούλιο μπορούν να αντικαταστήσουν τους πολίτες και να γίνουν εμπόδιο. Ποτέ οι επιτυχίες δεν ήταν εμπόδιο. Κάναμε αυτό που έπρεπε. Η πολιτική ευθύνη ορίζει πως πρέπει με την σειρά μας να αφήσουμε την ευθύνη στους πολίτες. Είμαι πεπεισμένος πως οι πολίτες θα πάρουν τη σωστή απόφαση».

Από την πλευρά του ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ μεγάλη επιτυχία και συμπλήρωσε πως η Γερμανία θα υποστηρίξει και στο μέλλον τη διαδικασία, ενώ είπε πως με την συμφωνία αίρεται ένα σημαντικό εμπόδιο στο δρόμο της ΠΓΔΜ προς την ΕΕ.

Η συμφωνία αυτή –σημείωσε- έχει μεγάλη σημασία για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, την ΕΕ και τη Γερμανία και χαρακτηριστικά υπογράμμισε «δεν θέλουμε άλλοι να εξαπλώσουν τα συμφέροντα τους στην περιοχή»

Ο κ. Ντιμιτρόφ εξάλλου έπλεξε το εγκώμιο της Γερμανίας, χαρακτηρίζοντας την ως την πιο σημαντική εταίρο της χώρας του. Συμπλήρωσε πως η περιοχή ζει ιστορικές ημέρες, πως τώρα υπάρχει ιστορική ευκαιρία για τη λύση, ενώ πρόσθεσε πως εάν λυθεί και αυτό το πρόβλημα, δεν θα υπάρχει κανένα πλέον με τους γείτονες.

Τέλος, ο Γερμανός ΥΠΕΞ σημείωσε ότι θα έχει συνομιλίες και με τους Γάλλους και τους Ολλανδούς, προκειμένου οι χώρες αυτές να άρουν τον σκεπτικισμό που έχουν σήμερα.