You are here

Ντόμινο ευρω-λιτότητας στο όνομα του ευρώ

26/05/2010 15:46
Με ριπές σκληρών μέτρων λιτότητας «γαζώνουν» την Ευρώπη οι κυβερνήσεις η μια μετά την άλλη, στο όνομα της σωτηρίας του ευρώ.

Μετά τα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσαν το προηγούμενο διάστημα η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία και η Βρετανία, ήρθε η σειρά της Ιταλίας.

Ο Μπερλουσκόνι περνάει από την Ιταλική βουλή ένα πακέτο περικοπών 25 δις ευρώ για την ερχόμενη διετία. Λίγες ημέρες πριν η κυβέρνηση Μέρκελ ανακοίνωσε πρόγραμμα μείωσης των κρατικών δαπανών ύψους 60 δις ευρώ από τον επόμενο χρόνο. Η νέα κυβέρνηση στη Βρετανία ξεκίνησε με περικοπές 10 δις ευρώ φέτος. Η λεγόμενη «διάσωση του ευρώ» σπρώχνει την οικονομία σε όλη την Ευρώπη ακόμα πιο βαθιά στον κατήφορο και τον απλό κόσμο στην ανέχεια.

Μετά τις εξελίξεις που οδήγησαν την Ελλάδα στην υιοθέτηση 3 σκληρών πακέτων δημοσιονομικών μέτρων, αλλά και στα νύχια της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η μια μετά την άλλη οι κυβερνήσεις σπεύδουν να βυθίσουν ακόμα πιο χαμηλά την Ευρώπη για τη μάχη του ευρώ στις αγορές, αφήνοντας στην άκρη τα παραμύθια και τα ιδεολογήματα για «τεμπέληδες» και «αντιπαραγωγικούς».

Τι έγινε ξαφνικά όλοι στην Ευρώπη, στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, είναι «τεμπέληδες» και «αντιπαραγωγικοί».

Η κρίση η ίδια διαλύει αυτές τις ανοησίες, αποδεικνύοντας ότι το πρόβλημα στις τράπεζες και στις οικονομίες παραμένει με όλο και περισσότερους ευρω-αξιωματούχους και διεθνείς αναλυτές να φοβούνται νέα "διπλή ύφεση" τύπου W.

Ντόμινο ευρω-λιτότητας

Η Ιταλία ανακοίνωσε μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας κατά 25 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-2012, ούτως ώστε να το μειώσει στο 2,7% του ΑΕΠ το 2012, από 5,3% που ήταν πέρυσι.

Το πρόγραμμα της ιταλικής κυβέρνησης βασίζεται κατά κύριο λόγο σε περικοπές δαπανών όπως:

* Η μείωση των κονδυλίων προς Δήμους και περιφερειακές Αρχές, που υπολογίζεται ότι θα αποφέρει στα ταμεία του κράτους ποσό άνω των 13 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-2012

* Το "πάγωμα" των μισθών στο δημόσιο τομέα για 3 χρόνια

* Η αναστολή των προσλήψεων στο Δημόσιο για 3 χρόνια. Στο διάστημα αυτό, θα προσλαμβάνεται μόνο ένας εργαζόμενος για κάθε πέντε που θα αποχωρούν

* Η προοδευτική μείωση των μισθών έως και 10% για τους υψηλόμισθους του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών και των βουλευτών

* Η καθυστέρηση, από τρεις έως έξι μήνες, της συνταξιοδότησης για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα με βάση την ηλικία το 2011

* Η μείωση των δαπανών όλων των υπουργείων κατά 10% το 2011 και το 2012

* Η κατάργηση περιφερειών με λιγότερους από 220.000 κατοίκους

* Η κατάργηση κρατικώς χρηματοδοτούμενων ερευνητικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένης του ISAE, του ινστιτούτου που μέχρι τώρα εκπονούσε τις εκθέσεις για την πορεία την καταναλωτικής και της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην Ιταλία. Το έργο του ISAE θα περάσει στο υπουργείο Οικονομίας.

Επίσης, με στόχο την αύξηση των εσόδων της, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε τα εξής:

* Να δώσει μερική αμνηστία στους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους

* Να λάβει μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη χορήγηση μη δικαιολογημένων επιδομάτων και παροχών πρόνοιας. Στο πλαίσιο αυτό και για την επόμενη διετία, θα περάσουν από... κόσκινο οι συντάξεις αναπηρίας, με 100.000 ελέγχους ετησίως, ενώ θα σταματήσουν να καταβάλλονται σε μετρητά ποσά που υπερβαίνουν τα 5.000 ή 7.000 ευρώ.

Τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, το 2011, ενώ κάποια θα αρχίσουν να ισχύουν από φέτος.

Τα νέα μέτρα προκαλούν τριγμούς στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας με την κυβέρνηση να κάνει λόγο από τη μία για ανάγκη να γίνουν «πολύ βαριές και σκληρές θυσίες» για να μην ακολουθήσει η Ιταλία την πορεία της Ελλάδας και την αντιπολίτευση να κατηγορεί για πολιτική λιτότητας «δίχως διάκριση» που δεν αντιμετωπίζουν τα δομικά προβλήματα της χώρας, αναφέρει το tvxs.

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα ύψους 15 δισ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνεται η περικοπή κατά 5% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από τον Ιούνιο και το πάγωμα τους το 2011, οπότε καταργείται και το επίδομα (2.500 ευρώ) για γέννηση παιδιού.

Η Πορτογαλία, η οποία με στόχο να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της στο 4,6% του ΑΕΠ, από 8,3% που είναι σήμερα, ανακοίνωσε την αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα τον ΦΠΑ, που θα διαμορφώνεται πλέον σε 21%, και του φόρου εισοδήματος. Επίσης θα επιβληθεί επιπλέον φόρος στα κέρδη των επιχειρήσεων που ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια δολάρια και θα μειωθούν οι μισθοί ανώτατων κυβερνητικών στελεχών.

Στο «χορό» της λιτότητας μπήκε επίσημα και η Βρετανία, η οποία παρουσίασε ένα σχέδιο περιστολής των δημοσίων δαπανών κατά 6,25 δισ. στερλίνες, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 7,3 δισ. ευρώ. Ένα πακέτο «δημοσιονομικής πειθαρχίας», το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων μείωση στους μισθούς των υπουργών κατά 5% φέτος και «πάγωμά» τους έως το τέλος της πενταετούς θητείας αλλά και περικοπές στα έξοδα όλων των υπουργείων, καθώς και πάγωμα στις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα αλλά και περικοπές σε επιδόματα, παρουσίασε η νέα συντηριτική κυβέρνηση της Βρετανίας αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και άλλα, πιο σκληρά, μέτρα τα επόμενα χρόνια.

Ρουμανία και Ουγγαρία

Αυστηρά μέτρα λιτότητας ανακοίνωσε και η Ρουμανία για να αποφευχθεί η απόκλιση του δημοσίου ελλείμματος στη χώρα που βρίσκεται σε κρίση και δέχεται βοήθεια από το ΔΝΤ. Μεταξύ άλλων, οι μισθοί του δημοσίου στη χώρα θα υποστούν μείωση κατά 25% ενώ τα επιδόματα ανεργίας και οι συνταξιοδοτικές παροχές κατά 15%.

Στο πλαίσιο της λιτότητας που φαίνεται είναι πλέον επιβεβλημένη στην Ευρώπη, η Ουγγαρία με τη σειρά της ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα τη μείωση σχεδόν κατά το ήμισυ του αριθμού των βουλευτών του κοινοβουλίου της, προκειμένου να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες, ενώ η Σερβία εξετάζει το ενδεχόμενο οι μισθοί και οι συντάξεις να μην «ξεπαγώσουν» πριν από το 2011, ώστε να μην επιβαρυνθούν τα ελλείμματα, ένεκα του ότι το ζήτημα της χορήγησης αυξήσεων στους μισθούς και στις συντάξεις, έχει συμπεριληφθεί στην ατζέντα των διαβουλεύσεων με το ΔΝΤ.

Η Δανία θα μειώσει από τέσσερα σε δύο χρόνια τη διάρκεια παροχής επιδόματος ανεργίας. Το πρόγραμμα της χώρας έχει στόχο να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2013, αντί για το 5,5% όπως είχε προβλεφθεί αρχικά, εξοικονομώντας συνολικά 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2013.

Εκτός από τις αλλαγές στο επίδομα ανεργίας, προβλέπεται πάγωμα της βοήθειας που δίνεται σε τρίτες χώρες στα επίπεδα του 2010, επιβολή πλαφόν στα οικογενειακά επιδόματα, αναβολή του μέτρου μείωσης των φόρων για τα υψηλά εισοδήματα και μείωση κατά 5% των μισθών των υπουργών. Αντίθετα, τα κοινωνικά επιδόματα (συντάξεις, επιδόματα ανεργίας, υποτροφίες) δεν θα παγώσουν τελικά, όπως είχε αρχικά προταθεί.


Αρκετοί λένε ότι αυτοί οι δραστικοί περιορισμοί θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ανάπτυξη, στο όνομα του «σκληρού» ευρώ. Οι εργαζόμενοι ανά την Ευρώπη βρίσκονται ήδη σε αναβρασμό.

Μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις στην Ελλάδα, τη σκυτάλη παίρνουν και βγαίνουν στους δρόμους οι Ιταλοί, οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι... και πάει λέγοντας.

Κώστας Σαρρής