You are here

Ντράγκι: Αντιμέτωπος με το χρέος του αιώνα στην Ιταλία

16/04/2021 09:04

Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι αποφάσισε την αύξηση του δημόσιου ελλείμματος κατά 40 δισ. ευρώ, με στόχο την στήριξη πολιτών και επιχειρήσεων που έχασαν μεγάλο μέρος του εισοδήματός του, λόγω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία κορωνοϊού.

Οι συγκεκριμένοι πόροι, όπως αναφέρουν πηγές της ιταλικής κυβέρνησης, θα χρησιμοποιηθούν για την στήριξη της οικονομίας, μέχρι τα τέλη του έτους. Φέτος, στην Ιταλία η σχέση ελλείμματος/ΑΕΠ αναμένεται να ανέλθει στο 11,8%, λόγω της ουσιαστικής κρατικής στήριξης που παρέχεται σε πολίτες και επιχειρήσεις. Το 2022 η σχέση ελλείμματος/AΕΠ αναμένεται να περιορισθεί στο 5,9%.

Πάνω από το 50% των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ που εγκρίθηκαν σήμερα και ανεβάζουν τον συνολικό λογαριασμό σε περισσότερα από 170 δισ. ευρώ, θα διατεθούν υπέρ των ελεύθερων επαγγελματιών με δελτία παροχής υπηρεσιών και για βοήθειες στις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, αναμένεται να παραταθεί η ισχύς της οικονομικής στήριξης των εποχικών εργαζομένων, αλλά και των νέων, με την παροχή στεγαστικών δανείων με χαμηλά επιτόκια για την αγορά πρώτης κατοικίας.

«Πρόκειται για ένα θετικό σοκ, στα πλαίσια ενός νέου σχεδίου δημοσίων επενδύσεων, με ουσιαστικά κίνητρα και για τις επενδύσεις και πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα», εξήγησε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Ντανιέλε Φράνκο.

Τα νέα αυτά μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου.

Χρέος στο 160% του ΑΕΠ

Όπως αναφέρει το Bloomberg το δημόσιο χρέος της Ιταλίας θα φθάσει φέτος στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 100 ετών, όπως προβλέπεται στις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της κυβέρνησης για τις οικονομικές επιδόσεις του 2021.

Πιο συγκεκριμένα, το ιταλικό χρέος αναμένεται να αγγίξει το 160% του ΑΕΠ, καταρρίπτοντας το στοιχειωμένο ρεκόρ του 1920, όταν είχε διαμορφωθεί σε 159,5% του ΑΕΠ.

Όσον αφορά την πορεία του ΑΕΠ, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι προσβλέπει σε ανάπτυξη κατά 4,1% ή κατά 4,5% εφόσον υλοποιηθούν άμεσα και εγκαίρως τα αναπτυξιακά projects που έχουν δρομολογηθεί.

Η ύφεση το 2020 στην Ιταλία ξεπέρασε το 8% του ΑΕΠ.

Πηγή: Euro2day