You are here

Ντράγκι: Περισσότερη δράση, εάν δεν ενισχυθεί ο πληθωρισμός

18/06/2019 17:13

«Ελλείψει βελτίωσης, στην περίπτωση που η επιστροφή του πληθωρισμού προς τον στόχο μας απειλείται, θα απαιτηθούν επιπλέον κίνητρα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από την Πορτογαλία.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να έχει διευκολυντική πολιτική ξανά, πιθανόν μέσω μειώσεων επιτοκίων ή αγορά ενεργητικών, εάν ο πληθωρισμός δεν κατευθυνθεί προς τον στόχο της, σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

«Ελλείψει βελτίωσης, στην περίπτωση που η επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο μας απειλείται, θα απαιτηθούν επιπλέον κίνητρα», υπογράμμισε ο Ντράγκι στην ετήσια συνάντηση της ΕΚΤ, στην Πορτογαλία.

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης είναι κοντά, αλλά λίγο κάτω από το 2%.

«Αυτός ο στόχος είναι συμμετρικός, που σημαίνει ότι, εάν πρόκειται να επιτευχθεί αυτή η αξία του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα, ο πληθωρισμός πρέπει να είναι υψηλότερος από αυτό το επίπεδο, κάποια στιγμή στο μέλλον», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Reuters.

Είπε επίσης ότι υπάρχει ακόμη «αξιοσημείωτο περιθώριο» για περισσότερες αγορές ενεργητικών καθώς και ότι «οι περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων και τα μέτρα άμβλυνσης για να περιοριστούν οι όποιες παρενέργειες παραμένουν μέρος των εργαλείων μας».

Τραμπ εναντίον Ντράγκι για τις πιθανές αλλαγές στην πολιτική της ΕΚΤ

Την έντονη δυσαρέσκειά του για τις σημερινές δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι, εξέφρασε με ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό.

«Ο Μάριο Ντράγκι μόλις ανακοίνωσε πως έρχονται και άλλα μέτρα τόνωσης, που αμέσως οδήγησε σε πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου, καθιστώντας το αθέμιτα ευκολότερο γι' αυτούς να ανταγωνιστούν έναντι των ΗΠΑ. Χρόνια τώρα γλιτώνουν της συνέπειες, μαζί με την Κίνα και άλλους».

Πηγή: Euro2day