You are here

Ντράγκι: Ξοδέψτε περισσότερα αν θέλετε η ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια

11/10/2019 16:13

Μια πιο ενεργή δημοσιονομική πολιτική στην ευρωζώνη θα καθιστούσε πιο δυνατό να προσαρμόσουμε πιο γρήγορα τις πολιτικές μας, για τις οποίες όλοι γνωρίζουμε καλά ότι έχουν αρνητικές συνέπειες σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, τόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ.

Οι χώρες της ευρωζώνης μπορούν να βοηθήσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα, αν χαλαρώσουν τη δημοσιονομική τους πολιτική για να ενισχύσουν τις οικονομίες τους, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι.

Ο Ντράγκι, που αποχωρεί στα τέλη του μήνα, έβαλε στο στόχαστρο τους επικριτές της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Ε.Ε. στις πλούσιες χώρες όπως η Γερμανία, όπου η κυβέρνηση επιμένει στη διατήρηση πλεονασμάτων παρά την οικονομική στασιμότητα.

«Μια πιο ενεργή δημοσιονομική πολιτική στην ευρωζώνη θα καθιστούσε πιο δυνατό να προσαρμόσουμε πιο γρήγορα τις πολιτικές μας, για τις οποίες όλοι γνωρίζουμε καλά ότι έχουν αρνητικές συνέπειες σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας», ανέφερε ο Ντράγκι σε εκδήλωση στο Μιλάνο.

Και οι χώρες της ευρωζώνης κάλεσαν τη Γερμανία και την Ολλανδία αυτή την εβδομάδα να επενδύσουν περισσότερο, αλλά συνάντησαν την αντίσταση των υπουργών Οικονομικών των δύο χωρών.

Ο Ντράγκι υπερασπίστηκε επίσης τον ρόλο της ΕΚΤ στην ελληνική κρίση το 2015, όταν έκλεισε τη στρόφιγγα φθηνής ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες, αναγκάζοντας την τότε κυβέρνηση να επιβάλει κεφαλαιακούς ελέγχους και αποδυναμώνοντας τη διαπραγματευτική της ισχύ με τους δανειστές.

«Η ΕΚΤ ενήργησε στα όρια των αρμοδιοτήτων της» δήλωσε ο κ. Ντράγκι. «Σε τελική ανάλυση, ήταν μια προσέγγιση που λειτούργησε τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, αν και το τίμημα που πλήρωσε ο ελληνικός λαός ήταν υψηλό», υπογράμμισε.

Πηγή: Euro2day