You are here

Νύχτα άγριων επεισοδίων μεταξύ ακροδεξιών και αντιφασιστών στην πόλη Κέμνιτς της Γερμανίας

28/08/2018 11:21

Έντονο προβληματισμό έχουν προκαλέσει στη Γερμανία τα επεισόδια βίας που σημειώθηκαν από ακροδεξιούς την Κυριακή, αλλά και χθες το βράδυ στην πόλη Κέμνιτς, της πρώην ανατολικής Γερμανίας.

Όλα ξεκίνησαν την Κυριακή το μεσημέρι, όταν ύστερα από διαδήλωση ακροδεξιών, ένας 35χρονος που συμμετείχε στη διαδήλωση δολοφονήθηκε με μαχαίρι. Για την υπόθεση παραμένουν υπό κράτηση δύο νεαροί πρόσφυγες από την Συρία και το Ιράκ.

Σε όλη την πόλη ξέσπασαν επεισόδια, με ομάδες ακροδεξιών οι οποίες και κακοποίησαν αλλοδαπούς, ή όσους έμοιαζαν αλλοδαποί.

Χθες το απόγευμα στο Κέμνιτς πραγματοποιήθηκαν δύο εκδηλώσεις, μια από αντιφασιστικές οργανώσεις και μια από ακροδεξιές.

Σε κάποιο σημείο η αστυνομία έχασε τον έλεγχο, με αποτέλεσμα οι δύο πλευρές να συγκρουστούν και να υπάρξουν πολλοί τραυματίες. Με μεγάλη δυσκολία κατάφερε η αστυνομία αργά τη νύχτα της Δευτέρας να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο.

Παρόλα αυτά η ατμόσφαιρα στο Κέμνιτς είναι και σήμερα ηλεκτρισμένη.

Στο σύνολο τους τα γερμανικά ΜΜΕ κατηγορούν τις αστυνομικές αρχές πως ευθύνονται για την έκταση που έλαβαν τα επεισόδια και κυρίως γιατί δεν έθεσαν υπό έλεγχο τις ομάδες των ακροδεξιών.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης, Καταρίνα Μπάρλει, δήλωσε πως η κυβέρνηση θα επιβάλλει το κράτος δικαίου στην πόλη με όλα τα μέσα και δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθούν χώροι ανομίας.

Η ίδια πρόσθεσε πως «δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξουν ξανά στη Γερμανία σκηνές αυτοδικίας όπου ομάδες κυνηγούν και λιντσάρουν αλλοδαπούς».

Σύμφωνα με την αστυνομία στα επεισόδια πρωταγωνίστησαν συμμορίες ακροδεξιών χούλιγκανς από ποδοσφαιρικές ομάδες της περιοχής.