You are here

Ο Αντιπρόεδρος Κατάινεν ανακοίνωσε τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου για την Άμυνα

13/06/2018 13:50

Τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν και συγκεκριμένα ο Αντιπρόεδρος Κατάινεν, όπως είχε προαναγγείλει και μέσω της συνέντευξής του τη Δευτέρα στο ΚΥΠΕ.

Όπως ανακοίνωσε ο Αντιπρόεδρος Κατάινεν, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας, θα έχει προϋπολογισμό 13 δισ. ευρώ και θα δώσει τη χρηματοδοτική ώθηση για διασυνοριακές επενδύσεις σε προηγμένες και πλήρως διαλειτουργικές τεχνολογίες και εξοπλισμό σε τομείς όπως το κρυπτογραφημένο λογισμικό και η τεχνολογία μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Αναλυτικά,το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας, με προϋπολογισμό ύψους 13 δισ. ευρώ, θα χορηγήσει 4,1 δισ. ευρώ για την άμεση χρηματοδότηση ανταγωνιστικών και συνεργατικών έργων έρευνας, ιδίως μέσω επιχορηγήσεων. Πέρα από τη φάση της έρευνας, θα διατεθούν 8,9 δισ. ευρώ για να συμπληρωθούν οι επενδύσεις των κρατών μελών, με τη συγχρηματοδότηση των δαπανών για την ανάπτυξη πρωτοτύπων και τις επακόλουθες απαιτήσεις πιστοποίησης και δοκιμών. Το Ταμείο θα φέρει την ΕΕ μεταξύ των κορυφαίων τεσσάρων επενδυτών στην έρευνα και την τεχνολογία στον τομέα της άμυνας στην Ευρώπη, και θα λειτουργήσει ως καταλύτης για τη διαμόρφωση καινοτόμου και ανταγωνιστικής βιομηχανικής και επιστημονικής βάσης.

Σύμφωνα με την απόφαση της Κομσιιόν, τα κύρια χαρακτηριστικά του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας θα είναι τα εξής:

- Η χρηματοδότηση έργων που ενισχύουν την ασφάλεια της ΕΕ και ανταποκρίνονται στις προτεραιότητες τις οποίες καθόρισαν τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας και άλλοι περιφερειακοί και διεθνείς οργανισμοί, όπως το ΝΑΤΟ, όπου επιλέξιμα είναι μόνο συνεργατικά έργα στα οποία συμμετέχουν τουλάχιστον 3 οργανισμοί από 3 κράτη μέλη και η ΕΕ θα συγχρηματοδοτεί την ανάπτυξη κοινών πρωτοτύπων μόνο όταν τα κράτη μέλη δεσμεύονται για την αγορά του τελικού προϊόντος.

- Η διασυνοριακή συμμετοχή ΜΜΕ και επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης προωθείται σθεναρά με την παροχή υψηλότερων ποσοστών χρηματοδότησης, την υποστήριξη έργων από κοινοπραξίες που περιλαμβάνουν ΜΜΕ, και, αν κρίνεται αναγκαίο, με την προκήρυξη ειδικών προσκλήσεων υποβολής προτάσεων·

- Η πρωτοποριακή καινοτομία αποτελεί στόχο: το 5 % των κονδυλίων προορίζεται για την ανάπτυξη ανατρεπτικής τεχνολογίας και καινοτόμου εξοπλισμού που θα δώσει τη δυνατότητα στην ΕΕ να ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη τεχνολογική υπεροχή της·

- Τα έργα μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (PESCO) ενδέχεται, εάν είναι επιλέξιμα, να λάβουν πρόσθετη συγχρηματοδότηση (πριμοδότηση) ύψους 10 %, αλλά η χρηματοδότηση δεν είναι αυτόματη.

Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός για την ειρήνη:

Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε η Ύπατη Εκπρόσωπος προτείνει σήμερα τη δημιουργία ενός "ευρωπαϊκού μηχανισμού για την ειρήνη" —ένα νέο μέσο εκτός του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ το οποίο θα διαθέτει 10,5 δισ. ευρώ— που θα βελτιώσει την ικανότητα της ΕΕ να προλαμβάνει τις συγκρούσεις, να εδραιώνει την ειρήνη και να εγγυάται τη διεθνή ασφάλεια.

Ο μηχανισμός θα συγκεντρώσει τους υφιστάμενους εκτός προϋπολογισμού μηχανισμούς που αφορούν την ασφάλεια και την άμυνα, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά και να ξεπεραστούν οι περιορισμοί. Ο μηχανισμός θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα της χρηματοδότησης των στρατιωτικών αποστολών και επιχειρήσεων που διεξάγονται στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ). Αυτό θα διευκολύνει τη συμβολή της ΕΕ σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις τις οποίες αναλαμβάνουν εταίροι και θα διευρύνει το πεδίο εφαρμογής της στρατιωτικής και αμυντικής στήριξης που μπορεί να παράσχει η ΕΕ. Θα καλύπτει δαπάνες που δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ λόγω των στρατιωτικών και των αμυντικών επιπτώσεών τους.