You are here

Ο DBRS υποβάθμισε τη Γαλλία στο ΑΑ (υψηλό), σταθερή η προοπτική

17/10/2020 11:16

Στο AA (υψηλό) υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Γαλλίας σε ξένο και εγχώριο νόμισμα, ο DBRS Morningstar, διαφοροποιώντας παράλληλα την τάση σε σταθερή, από αρνητική.
 
Ταυτόχρονα, ο καναδικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης επιβεβαίωσε το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο σε ξένο και εγχώριο νόμισμα της Γαλλίας στο R-1 (υψηλό) και διατήρησε την τάση σταθερή.
 
Η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει την άποψη του DBRS, ότι η σημαντική επιδείνωση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών της Γαλλίας και των δημόσιων οικονομικών της, ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας υγειονομικής κατάστασης και της οικονομικής κρίσης, είχε ως αποτέλεσμα η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας να μην ευθυγραμμίζεται πλέον με την κορυφαία αξιολόγηση AAA.

Σημειώνει ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού καταδεικνύει τις πιστωτικές προκλήσεις της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένων των δομικά υψηλών δαπανών του δημόσιου τομέα και του χρέους.
 
Σύμφωνα με τον DBRS, η Γαλλία χώρα εισήλθε στην κρίση με μια σχετικά ασθενέστερη δημοσιονομική θέση από ό, τι οι περισσότερες χώρες με την ίδια αξιολόγηση, AAA και ενώ ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ  σταθεροποιήθηκε τα τελευταία χρόνια, όπως σημειώνει, η Γαλλία δεν μπόρεσε να το μειώσει.

Επιπλέον, ο καναδικός οίκος αναφέρει ότι το σοκ από τον COVID-19 περιέπλεξε τον προγραμματισμό της γαλλικής Κυβέρνησης να επιστρέψει σε δημοσιονομικό ισοζύγιο, μεσοπρόθεσμα, και την ανάγκασε να καθυστερήσει την εφαρμογή των υπολοίπων κομματιών του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.
 
Αναφορικά με τη σταθερή τάση, ο DBRS αναφέρει πως αυτή αντικατοπτρίζει την ανταπόκριση, σε σημαντικό βαθμό, της Γαλλίας στην αντιμετώπιση της κρίσης, κάτι που αναμένεται, κατά την άποψη του οίκου, να μειώσει τις δυσκολίες που σχετίζονται με την κρίση, κατά τους επόμενους μήνες και μπορεί να βελτιώσει τις προοπτικές ανάπτυξης.
 
Ο καναδικός οίκος σημειώνει πως η γαλλική Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στην πανδημία με σειρά μεγάλων πακέτων δημοσιονομικής βοήθειας για την προστασία των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και του συστήματος υγείας.
 
Το σχέδιο ανάκαμψης στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2021 πρόκειται να διαθέσει επιπλέον 100 δισεκατομμύρια ευρώ για δύο χρόνια με στόχο την τόνωση της βραχυπρόθεσμης ανάπτυξης, κυρίως με τη μορφή μέτρων στήριξης της απασχόλησης και να ενισχύσει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές, μέσω μείωσης φορολογιών και να ωθήσει τις επενδύσεις με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την επιτάχυνση της οικολογικής μετάβασης.