You are here

Ο Επίτροπος Στυλιανίδης ανακοίνωσε €10,5 εκ. για τις φυσικές καταστροφές στη ΝΑ Ασία

22/07/2019 15:17

Μια νέα δέσμη ανθρωπιστικής χρηματοδότησης ύψους 10,5 εκατ. ευρώ, ενεργοποίησε σήμερα η Κομισιόν και ανακοίνωσε ο αρμόδιος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, με αποδέκτες κοινότητες στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές και ανθρωπιστικές κρίσεις. Το ποσό περιλαμβάνει την παροχή επείγουσας βοήθειας ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για τα θύματα των εν εξελίξει μουσώνων στην Ινδία και το Μπαγκλαντές, όπου έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι. Τα υπόλοιπα κονδύλια θα παρασχεθούν στο Νεπάλ και τις Φιλιππίνες, καθώς και σε πρωτοβουλίες για μείωση του κινδύνου για την εκτόνωση των κινδύνων στην περιοχή.

"Οι χώρες της Νότιας Ασίας αντιμετωπίζουν μια όλο και χειρότερη εποχή των μουσώνων: οι έντονες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες δημιούργησαν μια ευρείας κλίμακας ανθρωπιστική κατάσταση στην Ινδία και το Μπανγκλαντές. Κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων στιγμών, η αλληλεγγύη της ΕΕ κάνει τη διαφορά. Η ΕΕ υποστηρίζει επίσης το Νεπάλ και τις Φιλιππίνες να είναι καλύτερα προετοιμασμένες για φυσικές καταστροφές και στέλνει βοήθεια σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη", δήλωσε ο αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων κ. Χρήστος Στυλιανίδης.

Επιπλέον, ο Χρήστος Στυλιανίδης ήταν σε επαφή αυτό το Σαββατοκύριακο με τον Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις με την επιδημία Ebola στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Μετά  από προειδοποίηση του ΠΟΕ, ο Επίτροπος Στυλιανίδης (συντονιστής της ΕΕ κατά του Έμπολα), επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της η ΕΕ να συνεχίσει να υποστηρίζει την καταπολέμηση του ιού και να εντείνει τη βοήθειά της.

"Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, η διεθνής κοινότητα πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση του Έμπολα. Πρέπει να μάθουμε από την κατάσταση στη Δυτική Αφρική να αποφύγουμε την περαιτέρω εξάπλωση. Ο χρόνος τελειώνει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς αντίδρασης για την υποστήριξη των αρχών του Κονγκό και του ΠΟΥ. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε πρόσθετη υποστήριξη, είτε με την ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Ιατρικού Σώματος είτε με πρόσθετη οικονομική στήριξη", δήλωσε ο Επίτροπος Στυλιανίδης.

Η ΕΕ έχει εκταμιεύσει ήδη άνω των € 17 εκ. καθώς και  έχει στείλει εμπειρογνώμονες, κινητοποίησε την ECHO και τις αεροπορικές της υπηρεσίες για την παροχή προμηθειών, επενδύοντας στην έρευνα και ανάπτυξη εμβολίων και στη στήριξη του τομέα της υγείας στη ΛΔΚ.

Την ίδια ο ώρα ο Επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία και Ανάπτυξη, Νέβεν Μίμιτσα, επισκέπτεται σήμερα την Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, όπου θα συναντηθεί με τον Moussa Faki Mahamat, Πρόεδρο της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, να υπογράψει νέα δέσμη μέτρων για τη χρηματοδότηση της ειρηνευτικής διευκόλυνσης της Αφρικής. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Επίτροπος Μίμιτσα θα υπογράψει επίσης συνεισφορά 36 εκατ. Ευρώ στον προϋπολογισμό για τη στήριξη της πράσινης ανάπτυξης της Αιθιοπίας και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το μεγαλύτερο μέρος της συνεισφοράς της ΕΕ, 33 εκατ. Ευρώ από τη δημοσιονομική στήριξη, έχει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη δασοκομία και τη βιομηχανία. Ένα επιπλέον ποσό ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ θα ενισχύσει τα συστήματα μέτρησης, υποβολής εκθέσεων και επαλήθευσης της χώρας, τα οποία θα συμμορφώνονται με τα πρότυπα της συμφωνίας του Παρισιού. Ο Επίτροπος συναντήθηκε επίσης με τον Πρωθυπουργό της Αιθιοπίας Abiy Ahmed για να συζητήσει τις τρέχουσες μεταρρυθμίσεις στη χώρα και στην περιοχή. Θα συναντηθεί επίσης με Parfait Oninga, Ειδικό Εκπρόσωπο της UNSG για το Κέρας της Αφρικής.

ΚΥΠΕ