You are here

Ο Επίτροπος Στυλιανίδης ενώπιον του ΕΚ για την ενίσχυση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας ΕΕ

12/02/2019 06:55

 Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζητά σήμερα το πρωί στο Στρασβούργο το θέμα των βελτιώσεων για τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ, του οποίου τα όρια δοκιμάστηκαν το 2017 και το 2018 από πυρκαγιές, καταιγίδες και πλημμύρες.
 
Για το θέμα θα μιλήσει ενώπιον του σώματος  στις 9 το πρωί τοπική ώρα (10 ώρα Κύπρου) ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης. Το σχετικό ψήφισμα της Ευρωβουλευτού Elisabetta Gardini θα τεθεί  σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια αργότερα σήμερα.
 
Η νέα νομοθεσία, στην οποία έχει ήδη συμφωνήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από το Δεκέμβριο, θα ενισχύσει τα κράτη μέλη για την πιο γρήγορη και αποτελεσματική ανταπόκριση σε φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές, μέσω της πιο αποδοτικής από κοινού χρήσης πόρων πολιτικής προστασίας.
 
Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης, μετά από σχετικό αίτημα του ΕΚ, τη δημιουργία του αποθεματικού «RescEU», στο οποίο θα βρίσκονται πυροσβεστικά αεροπλάνα, αντλίες υψηλής χωρητικότητας, κινητά νοσοκομεία και ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης σε ετοιμότητα για κάθε είδους περιστατικό. Το «RescEU» θα αναλαμβάνει δράση όταν τα κράτη μέλη δεν έχουν αρκετούς πόρους για να αντιμετωπίσουν μια καταστροφή.
 
Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ είναι αυτή τη στιγμή ένα σύστημα για τα κράτη μέλη με προαιρετική συμμετοχή, μέσω του οποίου η ΕΕ συντονίζει τις ενισχύσεις από τα μέλη του προς το συμμετέχον κράτος που αιτείται βοήθεια. Τα τελευταία χρόνια, ακραίες καιρικές συνθήκες και άλλα φαινόμενα έχουν φέρει στα όριά της τη δυνατότητα των κρατών μελών να αλληλοβοηθηθούν, ιδιαίτερα όταν πολλά από αυτά αντιμετωπίζουν το ίδιο είδος καταστροφής ταυτόχρονα. Όταν υπάρχει περιορισμένη ή και ανύπαρκτη υποστήριξη από το μηχανισμό, η ΕΕ δεν έχει στη διάθεσή της εφεδρικούς πόρους για να βοηθήσει τα κράτη μέλη που βρίσκονται σε δύσκολη θέση.
 
Το απόγευμα στις 1700-1900 τοπική ώρα θα διεξαχθεί εξάλλου η συζήτηση με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Τζιουζέπε Κόντε για το Μέλλον της Ευρώπης. Αυτή είναι η 17η συνέχεια του διαλόγου για το θέμα αυτό μεταξύ της Ολομέλειας του ΕΚ και των επικεφαλής κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ.
 
Ενωρίτερα, και συγκεκριμένα στις 1500 τοπική ώρα είναι προγραμματισμένη δήλωση της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ‘Υπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, για την κατάσταση στη Συρία.

ΚΥΠΕ